Vlasinsko jezero razvojna šansa Surdulice

Izvor: RTS, 22.Jan.2019, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlasinsko jezero razvojna šansa Surdulice

Vlasinsko jezero je sa netaknutom prirodom, potencijalom održivih izvora energije vode, vetra, sunca, razvojna šansa Surdulice i juga Srbije. Turistička sezona na Vlasini traje čitave godine.
Mir, tišina i sneg na Vlasini, u tome već pet godina uživa Sveto Georgijevski iz Skoplja. Dolazi dva puta godišnje, leti i zimi.

"Vlasina je prelepa zato i dolazim. Čist vazduh, vidite kakva je lepota. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Dole je prljavština, ovde je raj Božji", priča Sveto.
Vlasinsko jezero je na visini od 1.230 metara, pod ledom je više od mesec dana. Turisti ga posećuju sada uglavnom vikendom, najviše ih je iz Bugarske.
"Raj za dušu ko želi stvarno da se odmori, da oseti čari prirode može da poseti Vlasinu", ističe Bratislava Stanković iz Surdulice.
"Još uvek nije toliko urbanizovano, pa je, eto, to negde mana, ali je i velika vrlina, zato što je stvoreno za pravi život, prirodnjački i hedonistički", dodaje Milica Stanković iz Beograda.
Opština Surdulica očekuje investitore, a pre njihovog dolaska neophodno je sačuvati prirodnu sredinu od zagađivača. Za lokalnu samoupravu prioritet je izgradnja kanalizacionog prstena, potrebno je osam miliona evra, deo očekuju od države, a deo su dobili od Evropske unije.
"Šteta je ovu pitku, zdravu vodu upropastiti kanalizacijom i raznim otpadima. Zbog toga hoćemo da uradimo prvo kanalizacioni prsten oko jezera, pešačke i biciklističke staze, a onda idemo u razvoj infrastrukture", navodi Novica Tončev, predsednik Skupštine opštine Surdulica.
Smanjeni su kapaciteti na Vlasini 600 je registrovanih ležajeva, procenjuje se još 1.000 mesta u privatnim vilama, sada uglavnom zatvorenim.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.