Vladika šabački Lavrentije tražio da se povuče

Izvor: Politika, Tanjug, 20.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladika šabački Lavrentije tražio da se povuče

Episkopi koji se protive biranju novog patrijarha zatražili su od vladike šabačkog da povuče ostavku jer im je svaki glas važan

Na jučerašnjem nastavku redovnog zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve, episkop šabački Lavrentije, najstariji vladika po arhijerejskom stažu, zatražio je da se „iz zdravstvenih i drugih ličnih razloga” povuče iz aktivne službe i nastavi da živi kao umirovljeni episkop, objavljeno je juče na zvaničnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sajtu SPC.

Ipak, on je, kako se navodi u saopštenju, pristao da odloži ostavku na molbu Sabora da „zbog realnih duhovnih potreba crkve u sadašnjim okolnostima”, ipak ostane na čelu šabačke eparhije, kojom upravlja punih 20 godina.

Vladika Lavrentije je jedan od episkopa koji su se na prošlom Saboru u novembru protivili tome da se bira novi patrijarh za života sadašnjeg poglavara SPC-a, a, kako se moglo nezvanično čuti, arhijereji koji dele to njegovo mišljenje najviše su se zalagali za to da se episkop Lavrentije ne povlači iz aktivne službe. Izvori bliski crkvenim krugovima kažu da su tu svoju molbu navodno opravdavali, između ostalog, i time da postoji mogućnost da se na nekom od narednih zasedanja Sabora ponovo pokrene pitanje izbora novog poglavara SPC-a i da im je zbog toga svaki glas važan.

Arhijereji su se juče sastali sa Goranom Bogdanovićem, ministrom za Kosovo i Metohiju, i savetnicima predsednika Srbije, Mlađanom Đorđevićem i Damjanom Krnjevićem, sa kojima su imali „radni susret”. Taj sastanak bi, kako se pretpostavlja, mogao biti uvod u raspravu o problemu obnove svetinja na Kosmetu, a nezvanični izvori govore o mogućnosti da pojedini arhijereji zatraže da vladika raško-prizrenski Artemije odgovara pred Crkvenim sudom jer nije primio kao obnovljene svetinje koje je Sinod primio kao takve. U tom slučaju, postoje najave da bi vladike koje podržavaju episkopa Artemija mogle, isto tako, pokrenuti pitanje odgovornosti arhijereja koje optužuju za unošenje novina u služenju liturgije. Sabor je dva puta, 2006. i 2007. godine, donosio odluku da se, dok Komisija za proučavanje liturgijskih pitanja ne završi svoj rad, eparhijski arhijereji „u pogledu služenja Svete liturgije i drugih bogosluženja, drže – do daljnjeg – ustaljenog crkvenog poretka”. Ističući da se neke vladike oglušuju o te saborske odluke, deo episkopa bi, navodno, u slučaju da se pokrene pitanje krivice vladike Artemija, tražio da se utvrđuje krivica i tih arhijereja.

U jučerašnjem saopštenju navedeno je i da se Sabor u ponedeljak i utorak „kroz izveštaje arhijereja upoznao sa stanjem i problemima u eparhijama Srpske pravoslavne crkve”.

Prema nezvaničnim informacijama, Sabor bi trebalo da završi zasedanje do kraja ove nedelje.

J. Beoković

-----------------------------------------------------------

Sabor ne zna za Bajdenovu posetu Dečanima

Vladike koje učestvuju na Saboru, kako smo mogli da saznamo, nisu obavešteni o tome da će Džozef Bajden, potpredsednik SAD, posetiti sutra manastir Visoki Dečani na Kosmetu. O poseti koja je juče najavljena u medijima, episkopi su čuli samo od novinara.

J. B.

[objavljeno: 20/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.