Izvor: TvojPortal.com, 22.Maj.2012, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada o kvotama za upis studenata u četvrtak?

Izvor:dnevnik.rs  Vlada Srbije najverovatnije će u četvrtak 24. maja doneti odluku o broju budžetskih studenata koji će u školskoj 2012/13. godini biti upisani na osnovne akademske i strukovne studije,
a predložene kvote su nešto veće nego prošle godine. Prema predlogu, na osnovnim akademskim studijama osam državnih univerziteta o trošku države školovaće se nešto više od 21.500 brucoša, a na 47 strukovnih škola ima mesta za blizu 7.000 brucoša, rekao je državni sekretar >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << Ministarstva prosvete i nauke Radivoje Mitrović. Na osnovnim akademskim studijama, ukoliko predlog ministarstva bude usvojen, školovaće se 1,77 odsto više brucoša nego lani, dok će kvote na strukovnim studijama biti veće za 1,56 procenata.


Mitrović tvrdi da ovoga puta nije bilo „pukog prepisivanja kvota„ i da je bila uključena i Nacionalna služba za zapošljavanje, čiji su stručnjaci u nekoliko navrata analizirali predloge fakulteta i stanje na tržištu rada. Odmah nakon vladine odluke, univerziteti i fakulteti raspisuju konkurse sa detaljnim podacima o kvotama na pojedinim studijskim programima, školarinom, upisnim terminima.
Univerzitet u Beogradu je predložio da se u narednoj školskoj godini upiše nešto više od 14.200 brucoša, od čega oko 9.200 budžetskih. Prijavljivanje kandidata najverovatnije će trajati od 20. do 22. juna, polaganje prijemnih ispita obaviće se od 25. do 27. juna, a rezultati će biti objavljeni 28. juna. Konačna rang lista, prema predlogu kalendara upisa, biće objavljena 2. jula, a do 12. jula mora biti završen upis u prvom roku. Drugi upisni termin je u septembru, od 3. do 30. septembra.

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.