Vlada mora da otkrije gde je sahranjen Draža

Izvor: Blic, 10.Apr.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada mora da otkrije gde je sahranjen Draža

Pokretanjem postupka za rehabilitaciju Draže Mihailovića data je inicijativa za utvrđivanje mesta streljanja i sahranjivanja generala Kraljevske vojske Jugoslavije. Vlada Srbije, Ministarstvo pravde ili odbrane mora da pokrene državne organe da razreše tu enigmu. Sramota je za Srbiju da neka stranka iz dijaspore daje nagradu za informaciju o mestu egzekucije od 100.000 dolara - kaže za "Blic" mr Dragan Krsmanović, penzionisani pukovnik i bivši načelnik Vojnog arhiva.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

To, smatra naš sagovornik, ne bi trebalo da bude posao jednog čoveka ili grupice entuzijasta već državni posao, koji bi odradili državni organi, uz poštovanje zakona i bez strasti.

Krsmanović smatra da Vlada i država nemaju više smetnji da izdaju nalog o otkrivanju istine. Ubeđen je da će se istina otkriti čak i da Vlada prepusti da ta odluka bude doneta po automatizmu posle okončanja sudskog procesa i formalnog sudskog rešenja o rehabilitaciji kojim će biti izdat nalog da BIA, vojska i Ministarstvo pravde formiraju komisiju. Komisija će istovremeno raditi četiri stvari: saslušati svedoke, analizirati dokumenta i ukrštati informacije iz drugih dosijea, uzeti ašove i otkopavati jednu po jednu lokaciju na koju su svedoci i pisani tragovi ukazivali, i konačno, raditi proveru analizom DNK.

Krsmanović je angažovan na prikupljanju dokumentacije za podnosioce zahteva za rehabilitaciju Draže Mihailovića i posle višegodišnje istrage ubeđen je da do istine o mestu egzekucije ne može da dođe samo jedan čovek, već to mora da istraže državni organi, kojima će biti ustupljeni svi dokumenti policijskih i vojnih službi. Neophodnim smatra da Vlada naloži resornim ministrima otvaranje svih dokumenata koji se odnose na Mihailovića, a ne samo onih koji su pohranjeni u arhivama.

Zašto je to potrebno Srbiji? Ako ne zbog pravde, ono zato što se u Srbiji dugo ćutalo o nekim stvarima, i što se pokazalo da to ne donosi rezultate.

- Niti se to zaboravilo, niti su te stvari doprinele nekim boljim rešenjima. Prema tome, najbolje je suočiti se sa svojom prošlošću. Jedan od puteva je izneti istinu o Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini i otkriti grob Draže Mihailovića - navodi naš sagovornik.

Suočavanje sa prošlošću za njega je suočavanje sa svim pozitivnim, negativnim, činjenicama za osudu i pohvalu, bez strasti, revanšizma, omalovažavanja tekovina NOB-a. Smatra da Srbija mora da prizna da je umesto jednog imala dva antifašistička pokreta, koji su vodili građanski rat.

Ovakvo viđenje Krsmanovića posledica je suočavanja sa originalnim dokumentima u Vojnom arhivu koji, po njegovom svedočenju, daju drugačiju sliku o događajima tokom Drugog svetskog rata.

- Pravo sam čedo komunizma i ništa nisam verovao dok nisam pročitao dokumenta. I za jedan i za drugi antifašistički pokret bio je to stari srpski usud - borba za vlast iznad svega - zaključuje Krsmanović.

Vojislav Mihailović, unuk generala Mihailovića, preuzeo je juče u Okružnom sudu u Beogradu disketu na kojoj je materijal koji je sudu dostavio Vojni arhiv. Kada Mihailović bude obavestio sud da je proučio dokumentaciju, biće zakazan pretres za rehabilitaciju Draže Mihailovića.

Navođene lokacije

- Lisičje jaruge (u blizini Belog dvora)

- Marinkova bara

- Ada Ciganlija

- Veliko ratno ostrvo

- Staro sajmište

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.