Više od 100 beba migranata rođeno u Srbiji

Izvor: RTS, 12.Sep.2016, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 100 beba migranata rođeno u Srbiji

Kroz Srbiju je tokom migrantskog i izbegličkog talasa prošlo gotovo milion ljudi. Među njima bilo je mnogo porodica sa malom decom, ali i dosta trudnica. Neke od njih porodile su se u Srbiji, neke će se poroditi narednih dana, pretpostavka je da se više od stotinu migrantskih beba rodilo na teritoriji Srbije.
Farista ima spremnu torbu za porodilište. Broji dane do rođenja svog prvog deteta. Ultrazvuk >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je pokazao da čeka sina. Zvaće ga Rizvan. I želi da bude Srbin.

"Želim svojoj bebi da ima dobar život i želim da tražim srpsko državljanstvo za njega. Htela sam u Nemačku, ali granice su zatvorene i zato ću tražiti srpsko državljanstvo za bebu", kaže Farista.
Ipak, to njoj i detetu neće biti tako lako. Zakon o državljanstvu Republike Srbije u ovom slučaju ne prepoznaje državljanstvo koje se dobija rođenjem u Srbiji.
Poreklom državljanstvo Republike Srbije stiče lice rođeno u Republici Srbiji čija su oba roditelja državljani Republike Srbije ili je jedan od roditelja državljanin Republike Srbije u vreme njegovog rođenja.
Što Farista i njen suprug nisu. Druga opcija za automatsko državljanstvo je roditeljima teško prihvatljiva.
"Kao jednan od uslova postavljen da je dete pronađeno, da je nađeno kao nahoče, ili da su roditelji nepoznati", kaže Zorana Teodorović iz Grupe 484.
U Grupi 484 objašnjavaju da li su tražioci azila u boljoj poziciji od primljenih izbeglica.
"Ne, ne menja nikakvu situaciju sa obzirom da se oni u smislu zakona o državljanstvu posmatraju kao strani državljani", kaže Zorana Teodorović.
Farista ne zna šta bi u tom slučaju jer, kaže, dete mora da ima državljanstvo.
Traženje srpskog državljanstva je do sada bilo retkost, ali sa zatvaranjem migrantske rute to bi moglo da se promeni, kažu oni koji prate migracije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

RIZVAN ĆE BITI PRAVI SRBIN: Migrantkinja Farista odlučila je da se porodi u našoj zemlji

Izvor: Telegraf.rs, 13.Sep.2016, 15:22

Od početka izbegličke krize, skoro milion ljudi iz ratom zahvaćenih zemalja Bliskog istoka i Afrike našlo se na Balkanskoj ruti, a između ostalog i u Srbiji. Trenutno je naša država domaćin za nešto više od 4.000 izbeglica, a neverovatno je da se ovde do sada rodilo stotinak beba...Jedna od...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.