Vino i konji posvađali susedne opštine

Izvor: Politika, 02.Sep.2015, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vino i konji posvađali susedne opštine

„Ljubičevske konjičke igre” decenijama se održavaju prvog vikenda u septembru, a da im se termin ove godine poklapa sa „Smederevskom jeseni” Požarevljani saznali tek kad im je stigla pozivnica za ovu manifestaciju

Smederevo – Dve najveće privredno-turističke manifestacije u Podunavlju i Braničevu, „Smederevska jesen” i „Ljubičevske konjičke igre”, umesto da spoje komšijske gradove Smederevo i Požarevac, ove godine zamalo da ih posvađaju. Tačka razdora >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << leži u kalendaru. Obe jesenje priredbe održavaju se u istom terminu, što je veoma razljutilo gradonačelnika Požarevca Miomira Ilića koji smatra da će njegov grad pretrpeti štetu. Ceo slučaj uskoro će stići na adresu Turističke organizacije Srbije koja pravi kalendar priredbi za celu Srbiju.

– Uputićemo protestno pismo TOS-u jer su oni zaduženi da regulišu turističke sadržaje. Konjičke igre su uvrštene u njihov kalendar i mi uvek poštujemo termin. Decenijama manifestaciju održavamo prvog vikenda u septembru i neprijatno smo iznenađeni potezom Smedereva. Da nam se termini poklapaju saznali smo tek kad nam je stigla pozivnica za „Smederevsku jesen”. Nisu nas konsultovali i ne znam koji je razlog, ali znam da smo oštećeni – kaže za „Politiku” prvi čovek Požarevca tvrdeći da inače ima dobru saradnju sa susednim gradom.

Smederevci negiraju krivicu. Bratislav Martić, direktor Centra za kulturu koji organizuje „Smederevsku jesen”, priznaje da ta manifestacija nema fiksiran termin, ali da je to baš zbog toga da bi se izbeglo preklapanje datuma.

– Ne mogu da tvrdim, ali mislim da su oni ove godine promenili termin. Koliko se sećam, to je bilo oko 1. septembra, pa čak i kraj avgusta. Svakako da isti datumi nikome dobro ne donose. Moraće TOS neki sastanak da priredi, da se dogovorimo i fiksiramo termine – kaže Martić.

Međutim, izgleda da ni Požarevljani ni Smederevci ne razumeju ulogu TOS-a kada su u pitanju lokalne priredbe.

– Naš zadatak je promocija turizma, a za termine manifestacija po Srbiji odgovaraju organizatori, odnosno lokalne samouprave. Nije na nama da određujemo datume, niti nas iko pita. Mi preporučujemo opštinama i gradovima, pogotovo komšijama, da se ne preklapaju, ali nemamo formalnopravne ingerencije za nešto drugo – objašnjava Aleksandar Šuša, savetnik u TOS-u.

Kalendar TOS-a se pravi početkom godine i ne predstavlja rezervaciju termina, kaže Šuša, i dodaje da ih organizatori često ne obaveštavaju o promeni datuma. Ističe da su neke manifestacije uslovljene vremenskim prilikama, kao što je recimo slučaj sa berbom grožđa. Ipak, priznaje da je termin ovogodišnjih „Ljubičevskih konjičkih igara” bio poznat u startu godine, dok se za „Smederevsku jesen” doskoro nisu znali planovi.

– Ko je u ovom slučaju kriv, nije naše da prosuđujemo. Ako susedi ne mogu da se dogovore, teško da će neko sa strane da ih miri – kaže savetnik u TOS-u.

Na sajtu te organizacije stoji da se LJKI održavaju od 4. do 6. septembra, a „Smederevska jesen – „tokom septembra”.

Međutim, slučaj Požarevca i Smedereva nije usamljen. Komšijski gradovi neretko uskaču jedni drugima u termine, a o drugim gradovima da i ne govorimo. Tako će Smederevcima i Požarevljanima ove godine konkurencija biti i „Leskovačka roštiljijada”, ma koliko Leskovac bio udaljen od ova dva grada. Vlasnici velikih šatri, koji najviše pune opštinske kase tokom ovakvih priredbi, logično, opredeljuju se uglavnom za roštiljijadu. Domaćini konjičkih igara i njihove komšije preko Velike Morave, sva je prilika, neće profitirati kao lane kada se „Smederevska jesen” održavala od 18. do 21. septembra.

-------------------------------------------------------

Koncerti najveća konkurencija

Najveći problem predstavljaju muzički programi koji su aduti obe manifestacije. Požarevac je angažovao Anu Bekutu, dok je Smederevo publici obezbedilo Miroslava Ilića, Zoricu Brunclik i Zdravka Čolića. Gradonačelnik Požarevca opravdano strahuje da će mu komšije preuzeti deo posetilaca, što iz grada, što iz drugih mesta u Braničevu i okolini, a uveren je da će poklapanje termina sprečiti i jednu i drugu publiku da proprate obe manifestacije, što bi trebalo da bude cilj. Jer, ova dva grada razdvaja svega tridesetak kilometara.

-------------------------------------------------------

Skupa zabava

Požarevac će za okupljanje evropske elite konjičkog sporta i propratni program izdvojiti 18,5 miliona dinara. Od toga, za karneval održan prošlog vikenda, otišlo je 3,5 miliona. Gradonačelnik Ilić kaže da će grad platiti 10,5, dok će razliku dotirati sponzori.

Smederevo, pak, ne zna konačnu računicu. Predsednik gradske skupštine Branče Stojanović kazao je za naš list da će „Smederevska jesen” koštati „cirka 14 miliona dinara”, ali da će se preciznije znati „kad se podvuče crta”. Deo muzičkog programa platiće lokalni privrednici na inicijativu gradonačelnice. Ko i koliko, još nije poznato.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.