Izvor: Blic, 05.Maj.2008, 08:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vinča u Evropi bila najnaprednija

Vinčanska kultura, koja je na Balkanu cvetala oko 6.000 godina p.n.e., bila je tehnološki najnaprednija u Evropi i ovladala je preradom metala u isto vreme kada i bliskoistočne kulture, zaključak je istraživanja vodećih arheologa iz Velike Britanije, Nemačke i Srbije, koji su saopšteni na najvećem svetskom kongresu arheologa u Vankuveru.

Tu su prezentovani dokazi da je u istočnoj Srbiji u doba neolita postojala radionica za topljenje i preradu bakra, što je najraniji dokumentovani >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nalaz obrade bakra u celom svetu, prenosi B92.

Miljana Radivojević, koja je vodila istraživanje tokom master studija arheologije u Londonu, kaže da je Vinča bila razvijeno metalurško naselje i nosilac novih tehnologija na Balkanu i u Evropi. Ona dodaje da je pobijeno dosadašnje uverenje da je Vinča bila kamenodobna kultura i da su kulture Bliskog istoka presudno uticale na razvoj civilizacije u Evropi.

- Metalurgija koju mi imamo na Balkanu zapravo se dešava u isto vreme kad i na Bliskom istoku, što znači da je vinčanska kultura tehnološki najnaprednije društvo u Evropi tog vremena - kaže Radivojevićeva.

Njen mentor, profesor Tilo Reren, ističe da sada arheolozi mogu da ustanove kako je došlo do nastanka prve civilizacije u Evropi i da je ovde reč o veoma važnom istraživanju ne samo za Srbiju, nego i za Evropu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.