Videli i srušili nevidljivog

Izvor: Glas javnosti, 27.Mar.2010, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Videli i srušili "nevidljivog"

BEOGRAD - Mit o neoborivom američkom "nevidljivom" lovcu bombarderu "F-117A" srušen je pre 11 godina, na današnji dan, kada su jedinice jugoslovenske vojske oborile taj avion dok je bio u akciji NATO bombardovanja Srbije 1999. godine. "F-117A" oboren je tog 27. marta u vojvođanskoj ravnici u selu Buđanovci.

"Noćni soko" je dotad izuzetnu reputaciju stekao borbenim letovima nad Irakom u Zalivskom ratu 1991. godine, kada je, po objavljenim podacima, 1.270 puta proleteo neprimećen >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << nad iračkim radarima, u 39 borbenih misija. "Noćni soko" je predstavljao simbol moći zbog savremene tehnologije kojom je opremljen, a što mu je omogućavalo da bude "nevidljiv" za sve radarske sisteme.

Procedurom pre borbenog leta "F-117A" precizno se utvrđuju lokacije radara i ubacuju se u kompjuter koji se zove "Elvira, gospodarica noći", a on potom određuje maršutu leta.

- Srbi su očigledno uspeli da nadmudre "Elviru". Jer tri noći pre sudbonosnog leta "F-117A" avioni stelt leteli su praktično istom maršutom... Srbi su svaki dan pomerali radare, a uključivali ih samo na kratko, tek koliko je potrebno da se snime maršrute aviona koji dolaze, ali nedovoljno da bi ih otkrio avion NATO za detektovanje - pisao je njujorški list Njuzvik jula 1999. godine.

Njujorški list navodi da je četvrte noći, dok je "F-117A" bacao bombe na cilj nedaleko od Beograda, otvor za izbacivanje projektila na avionu na srpskim radarima počeo da šljašti, tako da su Srbi brzo ispalili rakete i pogodili cilj.

Rušenje mita o "nevidljivom" izveo je 3. divizion 250. brigade Protivvazdušne odbrane, koji su avion oborili 27. marta u 20.42 sati, zahvaljujući sposobnosti jedinice, ispravnoj tehnici i "maloj tehničkoj inovaciji". Brigadom je komandovao pukovnik Zoltan Dani.

"Noćni soko" pao je u atar sela Buđanovci, pošto je prethodno gađan sa dve rakete tipa "neva".

"F-117A" je opremljen sa dva "dženeral elektrik F404" turbo motora i četvorostepenom kontrolom leta, nosi različito naoružanje, ima savremeni navigacioni sistem integrisan u digitalni pane u kabini, koja pojačava efikasnost misije.

Pored tog silnog nauruzanja i elektronike eto pridoda mu se i srbska tetka "NEVA " tek toliko da mu se nade.Pozdrav pukovniku,i da ne brine,proci ce i ova zapadna zutarija pa ce opet Srbija slaviti svoju decu heroje.Pozdrav.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.