Vežbajte u skladu sa svojom visinom

Izvor: Kurir, 07.Nov.2015, 20:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vežbajte u skladu sa svojom visinom

Visina je daleko važnija u vežbanju nego što smo mislili, pa je potrebno primeniti sledeće "cake" kako bi trening bio što delotvorniji.

Ovaj članak je preuzet sa sajta Men's Health.

Svako telo je drugačije i, naravno, svako na svoj način reaguje na određenu vrstu vežbi. Kratkoročne efekte i mali napredak možda možete postići i pogrešnim izborom vežbi za svoju građu, ali imajte na umu da vam je za dugoročan napredak i rast mišića potreban miks >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << vežbi koji će izvući maksimum iz vašeg tela.

Ektomorfa, endomorfa i mezomorfa na stranu, postoji još jedna zanimljiva i prilično jednostavna podela - na niske i visoke vežbače, a ona nam pruža okvirne smernice koje mogu biti od pomoći.

AKO STE VIŠI...

Ako ste visoki 180 centimetara i više, a uz to imate i duge ekstremitete, onda ćete imati problema s klasičnim vežbama sa šipkom poput benč presa i zadnjih čučnjeva. Vaše telo, jednostavno, nikada neće izvući korist iz ovih vežbi na način na koji to ima sreće da izvuče telo nekog nižeg vežbača.

Bićete uspešniji ako, recimo, radite benč pres bučicama, jer će vam ruke biti slobodnije, a pritisak na ramena i laktove manji.

Takođe, prednji čučanj će biti korisnij za vaš donji deo leđa, a uspećete i da se spustite mnogo dublje.

AKO STE NIŽI...

Ljudi visoki 165 cantimetara i niži imaju prirodno široka ramena i kraće udove, a raspon pokreta bi mogli  da povećaju uz pomoć vežbi koje će aktivirati većie mišićne grupe.

Na primer, bugarski čučanj će pomoći da istegnete kukove dok trenirate mišiće nogu. Odličan efekat ćete postići radeći s rolerom za trbušnjake, zato što kraće ruke ne mog da dosegnu daleko, pa će sva koncentracija biti na mišićima stomaka i leđa.

SA SAJTA MEN'S HEALTH PREPORUČUJEMO VAM JOŠ:

10 filmova Ala Paćina koje morate da pogledate

Koji ste vi tip građe - ektomorf, mezomorf ili endomorf?

Oprez: 5 znakova da previše masturbirate

Kako da je nagovorite na analni seks?

Iskujte moćne trbušnjake bez teretane

Autor: Foto: Shutterstock

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.