Veterinarska saradnja

Izvor: S media, 01.Nov.2010, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veterinarska saradnja

Vlada Srbije i Savet ministara Bosne i Hercegovine (BiH) potpisali su danas sporazum o veterinarskoj saradnji koji će, pre svega, obezbediti adekavatan sistem kontrole kvaliteta hrane životinjskog porekla i olakšati njen promet.

Sporazum su u Beogradu potpisali srpski ministar poljoprivrede Saša Dragin i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević.

Dragin je prilikom potpisivanja naglasio da sporazum znači dalje unapredjenje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << već dobre saradnje veterinarskih službi dveju zemalja i da će obezbediti adekvatan sistem kontrole kvaliteta hrane životinjskog porekla i zdravlja domaćih životinja.

Srbija konstantno napreduje ka EU

"Zaraze ne poštuju granice i samim tim moramo zajednički da radimo da ne bi došlo do bilo kakvih žarišta", kazao je Dragin, koji je iozrazio očekivanje da će implementacija sporazuma "još jednom potvrditi da je Zapadni Balkan mesto sa koga se mogu izvoziti proizvodi ne samo životinjskog porekla, nego svi prehrambeni proizvodi".

Zirojević je istakao da je reč o izuzetno važnom sporazumu regionalnog karaktera, dodajući da očekuje da će do kraja meseca potpisati sličan sporazum i sa Crnom Gorom.

Današnji sporazum olakšaće promet roba životinjskog porekla koje podrazumevaju veterinarski nadzor, a njime je predvijeno unapredjenje saradnje nadležnih veterinarskih službi i uspostavljanje njihove gotovo dnevne komunikacije i razmene informacija, pre svega onih koje su usmerene na suzbijanje nastanka i širenja zaraznih bolesti, rekao je Zirojević.

Sporazumom je predvidjena i tešnja saradnja naučnih institucija dveju zemalja, pogotovo iz oblasti veterinarstva, a definisano je i kretanje robe na graničnim prelazima i postupanje sa robom koja ne zadovoljava potrebne veterinarske uslove da bude predmet trgovinske razmene, dodao je Zirojević.

On je kazao da se nada da će sporazum u dogledno vreme prepoznati i potencijalni investitori, kao i da će on doprineti smanjivanju debalansa u trgovinskoj razmeni Srbije i BiH.

Bakir Izetbegović se izvinio za svakog nevino ubijenog

Zirojević je podsetio da je danas potpisani Sporazum o veterinarskoj saradnji treći bilateralni sporazum Srbije i BiH, jer su prošle godine potpisani Sporazum o ekonomskoj saradnji i Sporazum o saradnji u oblasti turizma.

Direktor Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede Zoran Mićović napomenuo je da je BiH odabrala Institut za higijenu i tehnologiju mesa iz Beograda kao referentni institut za kontrolu rezidua (ostataka štetnih materija u hrani), što je ocenioi kao "još jednu uzajamnu potvrdu poverenja".

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.