Izvor: Politika, 13.Jan.2015, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verbić za standardizaciju ćiriličnog pisma

Na­kon pi­sma Udru­že­nja voj­vo­đan­skih uči­te­lja ko­je je pro­šle ne­de­lje ob­ja­vlje­no u na­šem li­stu, Mi­ni­star­stvo pro­sve­te, na­u­ke i teh­no­lo­škog raz­vo­ja upu­ti­lo je ju­če ini­ci­ja­ti­vu Srp­skoj aka­de­mi­ji na­u­ka i umet­no­sti i Od­bo­ru za stan­dar­di­za­ci­ju srp­skog je­zi­ka da u okvi­ru svo­jih nad­le­žno­sti po­kre­nu pi­ta­nje stan­dar­di­za­ci­je ći­ri­lič­nog pi­sma.

Na­i­me, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << uči­te­lji su pod­ne­li zah­tev mi­ni­star­stvu i Ma­ti­ci srp­skoj za ko­nač­nu stan­dar­di­za­ci­ju bu­kvar­skog pi­sma srp­skog je­zi­ka, ob­ja­šnja­va­ju­ći da je osnov­ni pro­blem u to­me što se u pro­te­kle dve de­ce­ni­je, slo­va ko­ja de­ca tre­ba da na­u­če – u bu­kva­ru pi­šu raz­li­či­tim gra­fe­ma­ma. To zna­či da u prak­si de­ca uče da pi­šu na raz­li­či­te na­či­ne, za­vi­sno od mi­šlje­nja uči­te­lja i ro­di­te­lja, od­no­sno od to­ga da li se pri­dr­ža­va­ju pra­vo­pi­sa i iza­bra­nog bu­kva­ra.

Na ovaj pro­blem Udru­že­nje voj­vo­đan­skih uči­te­lja je još od 2003. go­di­ne u vi­še na­vra­ta skre­ta­lo pa­žnju ka­ko Za­vo­du za iz­da­va­nje udž­be­ni­ka, osta­lim iz­da­va­či­ma, ta­ko i Mi­ni­star­stvu pro­sve­te Sr­bi­je, Ma­ti­ci srp­skoj, Od­bo­ru za stan­dar­di­za­ci­ju srp­skog je­zi­ka, ko­ri­ste­ći i sva­ki ve­ći skup pro­svet­nih rad­ni­ka. Ta­ko je osta­lo do da­nas.

Me­đu­tim, ovo­ga pu­ta uči­te­lji ima­ju po­dr­šku mi­ni­stra, jer se na do­ku­men­tu upu­će­nom SA­NU, a ko­ji je do­bi­la „Po­li­ti­ka”, na­la­zi i pot­pis dr Sr­đa­na Ver­bi­ća. U nje­mu se na­vo­di da je u pro­svet­noj, kao i u ši­roj struč­noj i na­uč­noj jav­no­sti Sr­bi­je odav­no uoče­na po­tre­ba da se srp­sko pi­smo stan­dar­di­zu­je, a da su ovi zah­te­vi po­sta­li još ak­tu­el­ni­ji ka­da je Za­kon o udž­be­ni­ci­ma omo­gu­ćio i dru­gim iz­da­va­či­ma, osim Za­vo­da za udž­be­ni­ke, da se ba­ve iz­da­va­njem škol­ske li­te­ra­tu­re, pa su iz­da­va­či u svo­ju po­nu­du uklju­či­li i bu­kva­re ko­ji su osnov­ne knji­ge za po­čet­no či­ta­nje i pi­sa­nje.

Po­moć­ni­ca mi­ni­stra pro­sve­te i član Na­ci­o­nal­nog pro­svet­nog sa­ve­ta dr Zo­ra­na Lu­ža­nin, pod­se­ća za naš list da se pri­li­kom re­ša­va­nja zah­te­va za odo­bre­nje ta­kvih udž­be­ni­ka, če­sto za­pa­ža or­to­graf­ska ne­u­jed­na­če­nost i pro­iz­volj­nost u pred­sta­vlja­nju ći­ri­lič­nih slo­va. Pre­gle­da­či ta­kvih ru­ko­pi­sa su­o­ča­va­li su se sa pro­ble­mom na ko­ji do­ku­ment da se po­zo­vu pri­li­kom oce­ne ći­ri­lič­ne or­to­gra­fi­je po­nu­đe­ne u bu­du­ćim udž­be­ni­ci­ma, pa su se naj­če­šće po­zi­va­li na Pra­vo­pis srp­skog je­zi­ka Ma­ti­ce srp­ske iz 2010. go­di­ne, što oči­gled­no ni­je do­volj­no.

Me­đu­tim, iako je pi­smo upu­će­no pred­sed­ni­ku od­bo­ra, aka­de­mi­ku Iva­nu Klaj­nu, on za naš list ka­že da još ni­je do­bio ovaj do­ku­ment i pod­se­ća da je ovo pi­ta­nje ko­jim bi tre­ba­lo da se ba­ve i pe­da­go­zi i li­kov­nja­ci... 

Upr­kos oči­gled­noj do­broj vo­lji, si­tu­a­ci­ju do­dat­no ote­ža­va i či­nje­ni­ca da od­bor ne funk­ci­o­ni­še već de­vet go­di­na. 

– Ot­ka­ko smo iz­gu­bi­li na­šeg ko­le­gu, se­kre­ta­ra od­bo­ra i vr­snog so­ci­o­lin­gvi­stu Bra­ni­sla­va Br­bo­ri­ća, od­bor se prak­tič­no ni­je ni sa­sta­jao, ni­ti je do­no­sio ika­kve od­lu­ke. Ukrat­ko, od­bor je u istom sta­nju kao i Na­rod­ni mu­zej – ob­ja­šnja­va Klajn i ka­že da ne­ma od­go­vor na pi­ta­nje ka­ko na­sta­la si­tu­a­ci­ja mo­že da se raz­re­ši.

Uči­te­lji s dru­ge stra­ne ka­žu da ima­ju već go­tov pred­log: Sa­vez uči­te­lja Re­pu­bli­ke Sr­bi­je je 2004. go­di­ne, na osno­vu do­go­vo­ra sa Mi­ni­star­stvom pro­sve­te, oku­pio re­pu­blič­ku rad­nu gru­pu, dva me­se­ca se te­ško ra­di­lo i na kra­ju su po­stig­nu­ti do­go­vo­ri oko stan­dar­di­za­ci­je bu­kvar­skog pi­sma. Sve je pre­da­to mi­ni­stru pro­sve­te.

S. Gu­ci­jan

objavljeno: 13.01.2015.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.