Venecijanska komisija: Ministarstvo pravde ispunilo preporuke

Izvor: RTS, 22.Okt.2018, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venecijanska komisija: Ministarstvo pravde ispunilo preporuke

Tekst amandmana na Ustav Srbije koje je izradilo Ministarstvo pravde usklađeni su sa preporukama Venecijanske komisije, datim u mišljenju iz juna ove godine, objavljeno je na sajtu te komisije. Posle detaljne analize preporuka i amandmana, Venecijanska komisija je zaključila da su njene preporuke sprovedene.
Reč je o preporukama koje se odnose na sastav Visokog saveta sudstva i uloge Narodne skupštine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prilikom izbora ne-sudijskih članova saveta (istaknutih pravnika), osnosno većine poslanika čiji su glasovi potrebni za njihov izbor.

Venecijanska komisija (VK) konstatuje da se predlagač amandmana iz Srbije opredelio za četvrtu opciju koju je ponudila VK u mišljenju iz juna ove godine.
Dalje preporuke su se odnosile na sastav Visokog saveta tužilaštva i potrebne većine u Narodnoj skupštini za izbor ne-tužilačkih članova saveta (istaknutih pravnika), raspuštanje Visokog saveta sudstva, razrešenje sudija i tužilaca, metoda za ujednačavanje sudske prakse.
Takođe je usklađen amandman koji se tiče javnih tužilaca, a koje u skladu sa preporukom VK, više neće birati Narodna skupština niti će njoj odgovarati za svoj rad, konstatuje se u najnovijem mišljenju VK.
Usklađen je i amandman koji se tiče razvnoteže i kontrole tri grane vlasti, usvojena je preporuka koja se tiče uslova ko može biti "istaknuti pravnik" u Visokom savetu sudstva i Visokom savetu tužilaca, preporuke u vezi sa Pravosudnom akademijom, kao i u vezi sa premeštajem sudija.
Venecijanska komisija konstatuje da je ispunjena i njena preporuka koja se tiče političke aktivnosti sudija i podržava najavu predlagača amandama da ustavnim zakonom uredi pitanja trajanja mandata članova i predsednika saveta, kao i njihove promene (tako da se ne menjaju svi u isto vreme).

Na kraju svog mišljenja broj 921/2018, Venecijanska komisija je navela zaključak koji glasi: "Preporuke koje je definisala VK u svom mišljenju CDLAD(2018)011 su sprovedene".
Venecijanksa komisija je telo Saveta Evrope koje daje mišljenja o usklađenosti ustava i zakona država članica Saveta Evrope sa evropskim standardima.
Nakon ovog mišljenja očekuje se da će u skorijem periodu Vlada Srbije podneti Narodnoj skupštini inicijativu za izmenu Ustava, nakon čega će uslediti procedura u okviru parlamenta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.