Izvor: B92, 20.Nov.2010, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velike gužve u dečjim bolnicama

Beograd -- Institut za majku i dete i Dečja klinika u Tiršovoj predlažu da se produži radno vreme domova zdravlja kako bi se rešio problem noćnih gužvi u tim ustanovama.

Svake noći u Beogradu dežuraju Infektivna klinika i pedijatrijska služba Hitne pomoći, ali roditelji po navici decu vode u Institut za majku i dete ili u Tiršovu.

Time se stvaraju velike gužve, dolazi do višečasovnog čekanja i nervoze roditelja. Direktori ovih ustanova kažu da bi gužve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bile manje kada bi se radno vreme domova zdravlja produžilo za jedan sat.

Svake noći u Institutu za majku i dete lekari pregledaju oko stotinu dece, uglavnom zbog povreda, visoke temperature ili alergije na lekove. Dešava se da pacijenti čekaju i po četiri sata.

Sati provedeni u čekaonici unervoze i roditelje i decu. Mnogi svoj red dočekaju spavajući u maminom krilu.

"Stigli smo ovde oko pola 7, primljeni smo tek u 10. Sa zelenim uputom, sa povećanim leukocitima i sa temperaturom od 38 i nešto”, kaže jedan otac koga je ekipa B92 zatekla u čekaonici Instituta za majku i dete. On ne zna zašto su toliko dugo morali da čekaju da ih primi lekar. "Ne znam, to treba da pitate ovaj sistem", poručuje on.

"Rekli su u Hitnoj pomoći da je Institut dežuran za decu”, objašnjava jedna majka zašto je sa detetom došla u Institut. "Verovatno ima neku vrstu alergije na lek koji je dobio pre dan-dva", kaže ona.

"Mi smo stigli pre sat vremena s tim da mu je sestra odmah dala presing i sad čekamo da nas primi lekar", strpljivo čeka jedna mama.

Direktor Instituta za majku i dete Dragutin Tričković kaže da su gužve najveće od 18 do 23 sata.

"Dešava se da u toku noći bude po sto pregleda u hitnoj službi i jednostavno od tih sto, 90 do 95 odsto se vrati kući. Dolaze zbog banalnih infekcija, ali zauzimaju vreme koje bi dežurni doktori morali da posvete deci koja leže ovde", kaže on.

Tričković kaže i da bi problem bio rešen kada bi se radno vreme domova zdravlja produžilo "za samo sat vremena".

"Ovo je naš predlog koji je već godinama i sa tim se slažu i kolege iz Tiršove, to nije predlog da mi nekoga više opteretimo, nego da podelimo tu brigu i posao na jednake delove da bi sva deca imala negu i da roditelji ne bi bili nezadovoljni", objašnjava on.

Na Infektivnoj klinici noću dežuraju dva lekara, a gužvi nema. Roditelji ovde dovode decu samo kada imaju boginje ili neku ozbiljnu infekciju.

Slično je i sa pedijatrijom Hitne pomoći i Klinikom za neonatologiju, gde pacijenti skoro da i ne dolaze.

Iako je sastanak gradskog sekretara za zdravstvo i direktora svih klinika povodom ovog problema održan, niko u Sekretarijatu nije želeo da kaže o čemu se razgovaralo ni kako će problem sa gužvama u Tiršovoj i Institutu za majku i dete biti rešen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.