Izvor: Vostok.rs, 29.Okt.2011, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika Britanija menja način nasleđivanja prestola

29.10.2011. -

Na samitu Britanskog Komonvelta su odobreni amandmani koji eliminišu diskriminaciju žena u sferi nasleđivanja prestola u Velikoj Britaniji. Od sada sinovi i kćeri budućih monarha imaće ista prava na presto.

Potrebni amandmani zakona iz 1701. godine koji daje nasledniku britanskog monarha prednost u nasleđivanju prestola u odnosu na naslednicu, čak ako je ova poslednja rođena pre njega, odobreni su od strane lidera Komonvelta na čelu sa kraljicom Velike >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Britanije Elizabetom II.

"Žene treba da igraju veću ulogu u životu društva", rekla je britanska kraljica na samitu u Pertu.

Ove amandmane je podržao i britanski premijer Dejvid Kameron.

Prema rečima predsednika vlade zemlje su takođe odlučile da ukinu zabranu da članovi kraljevske porodice stupaju u brak s predstavnicima katoličke crkve. Kameron je rekao da viševekovna pravila "nisu u saglasnosti sa standardima modernih država, kakve su postale članice Komonvelta". Takođe je dodao da, ako princ Vilijam i njegova supruga dobiju kćer, "ta devojčica će postati kraljica".

Zvaničnoj svečanosti otvaranja samita koji se održava u australijskom gradu Pertu predsedavala je kraljica Velike Britanije. Na forumu učestvuje oko 3 hiljade poslanika uključujući šefove država, ministre inostranih poslova, direktore velikih kompanija i banaka. Za državu Zapadna Australija samit Komonvelta 2011. je najznačajniji događaj posle 1962. godine, kada su u Pertu održane Igre Komonvelta. Samit će trajati do 30. oktobra, javlja ITAR-TASS.

Izvor: Golos Rossii

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.