Većina zaposlenih u Srbiji ne zloupotrebljava bolovanje

Izvor: Blic, Tanjug, 29.Jan.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Većina zaposlenih u Srbiji ne zloupotrebljava bolovanje

Skoro 80 odsto zaposlenih u Srbiji nikada nije zloupotrebilo bolovanje, odnosno iskoristilo ga umesto slobodnog dana, pokazali su rezultati istraživanja o zloupotrebi bolovanja koje je sproveo sajt za zapošljavanje "Infostud"- www. poslovi.infostud.com.



Svaki peti ispitanik odgovorio je da je to veoma retko činio ili samo onda kada mu je "predah bio neophodan" ili mu "godišnji odmor nije bio dovoljan".

Oko 77 odsto ispitanika mora da donese lekarsku potvrdu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ili drugi dokaz kako bi opravdao dane kada je odsustvovao sa posla, a svaki deseti poslodavac ne proverava kada i koliko se ovi dani koriste, navedeno je u saopštenju Infostuda.

Skoro 13 odsto zaposlenih ima potpunu slobodu prilikom uzimanja bolovanja, a rezultati su pokazali da su posledice "lažiranja" bolovanja različite. Kod trećine poslodavaca ne postoje nikakve posledice za to, dok 23 odsto ispitanika dobije opomenu samo ukoliko preteraju u broju dana koje zloupotrebe. U četvrtini slučajeva kazne su novčane prirode, neretko se dešavaju i suspenzije sa posla, a nije zanemariv ni broj onih koji, zbog dokazane zloupotrebe bolovanja, odmah dobijaju otkaz.

Oko 12 odsto ispitanika navelo je da uopšte i nema godišnji odmor, a skoro polovina njih rekla je da za godišnji odmor na raspolaganju ima manje dana od zakonskog minimuma.

Jedan deo učesnika u anketi ogovorio je da uopšte nema plaćen godišnji odmor, dok trećina tokom korišćenja odmora dobija samo deo od svoje uobičajene zarade. U anketi o korišćenju bolovanja koju je Infostud sproveo tokom oktobra i novembra prošle godine učestvovalo je 504 posetilaca sajta poslovi.infostud.com, koji je jedan od najposećenijih sajtova za zapošljavanje u Srbiji.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Većina radnika ne zloupotrebljava bolovanje

Izvor: Mondo, 29.Jan.2009

Skoro 80 odsto zaposlenih u Srbiji nikada nije zloupotrebilo bolovanje, odnosno iskoristilo ga umesto slobodnog dana, pokazali su rezultati istraživanja o zloupotrebi bolovanja koje je sproveo sajt za zapošljavanje "Infostud"

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.