Izvor: Blic, 19.Avg.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Večeras delimično pomračenje meseca

Stanovnici Srbije večeras će moći da prate delimično pomračenje meseca, koje će biti najvidljivije oko sat vremena pre ponoći, saopštilo je Astronomsko društvo „Ruđer Bošković”.



Maksimum pomračenja će biti u 23.10 sati kada će biti pokriveno 81 odsto mesečevog diska, objavljeno je na sajtu tog društva.

Mesec će početi da ulazi u zemljinu senku u 21.36 sati dok će poslednji kontakt s njom imati u nedelju, 45 minuta posle ponoći.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Za zainteresovane posetioce, opservatorija će biti otvorena tokom celog toka pojave i biće omogućeno posmatranje teleskopom.

Za posmatranje „golim okom” nisu potrebne dodatne mere bezbednosti koje se primenjuju u slučaju pomračenja Sunca.

Mesec se pomrači kada uđe u Zemljinu senku, koja ima konusni oblik pošto je Sunce mnogo veće od Zemlje. Ta senka je duga u proseku 1,367 miliona kilometara, a na srednjoj razdaljini Meseca od Zemlje ima prečnik od oko 9.170 kilometara.

U senku Mesec ulazi samo u vreme „uštapa”, a najčešće prolazi iznad ili ispod senke pošto njegova staza ne leži u ravni ekliptike.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.