Izvor: B92, 02.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veća kontrola ispita na fakultetima

Novi Sad, Beograd -- Nacionalni savet za visoko obrazovanje Srbije predložio je pojačanu kontrolu ispitnih procesa na fakultetima.

"Nacionalni savet smatra da je afera korupcije na Univerzitetu u Kragujevcu težak udarac na čast i interese čitave zemlje, a posebno integritet visokog obrazovanja", piše u saopštenju, koje je potpisao predsednik saveta Obrad Stanojević.

Dodaje se da su tim događajem ugroženi napori akademske zajednice da se uključi u evropski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obrazovni sistem i da afera znatno i neopravdano ugrožava interese časnih profesora i studenata.

Savet je, kao drugo hitno sistemsko rešenje, Konferenciji univerziteta Srbije predložio usvajanje i sprovođenje antikorupcijskih pravila, jedinstvenih za celu teritoriju Srbije.

"Nacionalni savet zahteva od Komisije za akreditaciju da u postupku provere kvaliteta visokoškolskih ustanova uključi i procenu stepena koruptivnog ponašanja kao bitan kriterijum u procesu evaluacije", piše u saopštenju.

Dodaje se da će savet u saradnji sa studentskim organizacijama pratiti delatnost visokoškolskih ustanova i, po potrebi, predlagati mere, uključujući i izmene i dopune zakona.

Etički kodeks za akademce

Rektorka Univerziteta u Novom Sadu kaže da je potreban etički kodeks koji bi važio za čitavu akademsku zajednicu Srbije.

Radmila Marinković - Nedučin je rekla agenciji Beta da bi taj kodeks trebalo da sadrži i konsekvence koje će snositi svi akademski radnici u slučaju kršenja normi propisanih kodeksom.

"Ne treba da se pretvaramo u policiju i da vodimo istražne radnje, ali je potrebno da izgradimo mehanizme koji će naš rad činiti proverljivim", rekla je ona.

Prema njenim rečima, na Univerzitetu u Novom Sadu već nekoliko godina postoji maksimalna javnost rada nastavnih radnika.

"Na internet sajtu UNS dostupne su sve doktorske disertacije i moguće ih je pogledati mesec dana. Isto tako, na sajtu se nalaze i svi izveštaji o izborima svih nastavnika na Univerzitetu", kazala je rektorka UNS.

Replika o korupciji

U emisiji Replika na TV B92 tema je bila situacija u školstvu i kakve posledice na društvo korupcija u toj oblasti može da ostavi.

Sagovornici su se saglasili da niko normalan u zemlji nije iznenađen postojanjem korupcije u obrazovanju, ali i da je pogrešno tu pojavu pripisivati samo prosveti jer ona prožima sve segmente društva.

Bivši ministar prosvete Gašo Knežević kaže da je njegovo ministarstvo 2002. predložilo donošenje zakona moralnog kodeksa.

"Tada je počelo kritikovanje i optuživanje da želimo moralno-političku podobnost zato što tražimo sud časti. Univerzitet nije hteo sistemsko rešenje", kaže Knežević.

Profesorka Srbijanka Turajlić kaže da je često studente pitala zašto ne iznose dokaze o korupciji.

"Odgovor je bio: 'Da li vi garantujete da ću, ako iznesem dokaze, moći bez problema da završim taj fakultet, da ostali neće na meni sprovoditi neku represiju?' Ja onda kažem da ne mogu da garantujem. Posle toga više niko s tim neće da izađe", kaže ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.