Izvor: B92, 10.Maj.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vartolomej i Pavle služili litrugiju

Beograd -- Liturgijom u hramu Svetog Save, obeleženo je otvaranje ovog hrama za bogosluženja.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej i srpski patrijarh Pavle služili su u ponedeljak u hramu Svetog Save na Vračaru liturgiju povodom dvestote godišnjice Prvog srpskog ustanka. Pored dvojice patrijarha, liturgiju su služili mitropolit sve Poljske Sava i poglavar pravoslavne crkve u Češkoj i Slovačkoj mitropolit Nikolaj.

Liturgiji u ponedeljak prisustvovali su i svi episkopi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srpske pravoslavne crkve, predstavnici svih sestrinskih pravoslavnih crkava u svetu, predstavnici verskih zajednica u Srbiji, predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica i ministri u republičkoj vlasti, zvaničnici Skupštine Beograda i više javnih ličnosti.

Glavni incijator da se Hram Svetog Save završi bio je ubijeni premijer Srbije Zoran Đinđić. On je pre dve godine, kao predsednik obnovljenog Društva za dovršenje hrama, najavio da će Hram biti završen do 2004: "Pre sto godina je doneta odluka da se on gradi i evo, posle sto godina, mi dolazimo u situaciju da on nije dovršen. Ja sam rekao 'hajde da probamo da ga do 2004. dovršimo i da jednu vrlo problematičnu osobinu našeg mentaliteta, a to je da ne dovršavamo započete poslove, stavimo ad akta, da kažemo da smo od sad narod koji sve svoje projekte završava'. I ja vam garantujem, šta god ja bio 2004. godine, na kom god ja položaju bio, taj hram će biti završen, ja ću da istrajem da se on završi", rekao je Đinđić. Đinđić je tada okupio brojne investitore, ukazujući da završetak jednog od najvećih hramova u pravoslavnom svetu znači više od verskog i građevinskog projekta i da predstavlja simbol nacionalne istrajnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.