Vandalizam i obest prekinuli telefonske veze

Izvor: Blic, 05.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vandalizam i obest prekinuli telefonske veze

Pod okriljem mraka, zapaljen je šaht „Telekoma Srbija" kod mosta Gazela, zbog čega su prekinute telefonske veze i internet u Surčinu, Batajnici, na Aerodromu „Nikola Tesla", u Sremskoj Mitrovici i Šapcu, a otežano telefoniranje je bilo u Novom Sadu. Dok su radnici „Telekoma" popravljali uništeno, neko je isekao i odneo telekomunikacione kablove iz Hajd parka na Dedinju.

Zbog paljenja okna sa optičkim kablovima kod Centra „Sava", velika šteta naneta je korisnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i „Telekomu Srbija", a na nekoliko minuta bio je prekinut i regionalni telekomunikacioni saobraćaj.

- Za sada ne znamo kolika je šteta tačno, ali je sigurno ogromna. Naravno, tu računam samo gubitke zbog prekida veze, a ne i zamenu optičkih kablova koji su veoma skupi - kaže Nikola Ilić iz „Telekoma Srbije" i dodaje da su samo brzom intervencijom radnika tog preduzeća sprečeni veći gubici.

On, kao i ostali zaposleni u „Telekomu", juče nisu mogli da znaju tačan razlog paljenja okna sa optičkim kablovima.

- Mislim da su to uradili iz besa, kad su videli da se tu ne nalaze bakarni kablovi, čijom prodajom bi mogli da zarade. To je naša pretpostavka, a tačan razlog otkriće, nadamo se uskoro, policijska istraga - kažu u „Telekomu Srbije".

I dok su radnici „Telekoma" od ponoći sanirali kvar kod Gazele, juče ujutru su isečeni i pokradeni kablovi i u Hajd parku, zbog čega je bez telefonskih signala juče ostalo oko 2.500 korisnika u beogradskom naselju Dedinje.

Radnici „Telekoma" uspeli su juče da otklone sve kvarove koji su nastali paljenjem i krađom kablova u Beogradu, a u prvom trenutku su morali da premošćavaju veze, kako bi se regionalni saobraćaj neometano odvijao, što je izazvalo dodatne troškove.

Kablove je nemoguće čuvati

Krađa i paljenje telekomunikacionih kablova nisu retkost. Štaviše, sve su učestaliji.

- Ne znam kako da rešimo ovaj veliki problem. Policija hvata lopove, ali ih kažnjava simboličnom kaznom, kao za običnu krađu, iako je to uopšte nije mala stvar. Video-nadzor i fizičko obezbeđenje je nemoguće uvesti jer ima oko 15.000 šahtova - žale se u „Telekomu Srbije".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.