VLADA NE MOŽE DA SUBVENCIONIŠE IZVOZ MALINA

Izvor: Kurir, 04.Avg.2011, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VLADA NE MOŽE DA SUBVENCIONIŠE IZVOZ MALINA

BEOGRAD - Poljoprivredna politika Srbije ne predviđa subvencionisanje izvoza nijedne kulture, pa ni malina, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i trgovine Ljubiša Dimitrijević.

"Kada bi se udovoljilo zahtevu proizvođača maline iz Arilja, koji traže subvenciju od 20 dinara po kilogramu, za trenutni obim proizvodnje od 80.000 tona bilo bi potrebno 1,6 milijardi dinara, odnosno oko 16 miliona evra", rekao je Dimitrijević.

On je istakao da tog novca >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << nema, da je agargni budžet mali i dodao da se "sredstva iz budžeta ne mogu efikasno koristiti ako se budu upotrebila za subvencionisanje izvoza".

Proizvođači maline iz Arilja i okoline, nezadovoljni otkupnom cenom tog voća, nastavili su danas, treći dan, blokiranje saobraćajnica u tom kraju u očekivanju odgovora Vlade Srbije na njihov zahtev da im država da subvencije od 20 dinara po kilogramu.

Dimitrijević je istakao da Ministarstvo poljoprivrede i trgovine ne pregovara sa proizvođačima malina, već da im pomaže da se oko cene dogovore sa otkupljivačima.

Podsetio je da je Ministarstvo poljoprivrede pomoglo malinarima da se cena poveća sa 80 na 90 dinara za kilogram, kao i da dobiju garanciju da će dobiti 55 odsto otkupne cene za voće prodato u inostranstvu.

Dodao je da je Ministarstvo poljoprivrede iniciralo i osnivanje mešovite komisije koja bi utvrdila činjenice koje se odnose na cene i izvoz malina.

Predloženo je i da se organizuje studijsko putovanje u Poljsku, koja je nakon Srbije najveći proizvođač malina na svetu, kako bi tamo videli način na koji Poljaci proizvode i otkupljuju maline.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, otkupna cena malina u Poljskoj i Čileu, koji je treći proizvođač na svetu, iznosi između 75 i 80 dinara, što je za 10 do 15 dinara manje nego u Srbiji.

Više od 1.000 malinara iz zapadne Srbije i dalje protestuje kod Arilja i traži da se otkupna cena maline poveća na 126 dinara za kilogram. Sadašnja otkupna cena je od 80 do 90 dinara, a malinari smatraju da je niska i da su na gubitku.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.