Izvor: B92, 14.Sep.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VJ opet tražila vraćanje novca

Beograd -- Pravosudni organi Vojske Jugoslavije su supruzi poginulog rezerviste Predraga Ivanovića uputili zahtev da vrati deo iznosa koji je dobila zbog gubitka supruga. Vojno pravobranilaštvo, odeljenje u Nišu, zahteva od Vesne Ivanović da Vojsci Jugoslavije vrati 150.000 dinara i kamatu od januara 2001, što je ukupno 750.000 dinara. U izjavi za Radio B92 ona kaže da je ogorčena postupkom VJ. "Ja sam poziv dobila u petak. Bila sam stvarno zaprepašćena, ali sam odmah reagovala kod >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svog advokata, a potom kod Dušana Vukovića. Bila sam šokirana, jer posle tri i po godine povredjivati moje rane i rane mog deteta stvarno je katastrofalno", kaže ona. Predrag Ivanović je, kao pripadnik Vojske Jugoslavije, poginuo 2. aprila 1999. na Kosovu. "On je bio rezervista, dobio je poziv još 5. marta, otišao u Jarčujak u Kraljevu u kasarnu i tu je bio do 28. marta. Zatim je otišao na Kosovo, sa Kosova se javio dvaput, a 2. aprila su došle vojne vlasti da mi jave da mi je muž poginuo. Dovezli su leš 4. aprila, sutradan je bila sahrana. On je poginuo u selu Grebnik, opština Klina", kaže Vesna Ivanović.

To je drugi slučaj da Vojska zahteva vraćanje dela novca koji su porodice dobile zbog smrti svojih najbližih u ratu na Kosovu. Pre nedelju dana, u slučaju Dušana Vukovića, predsednik Vojislav Koštunica sprečio je Vojno pravobranilaštvo u toj nameri. Dušan Vuković, koji je i koordinator Udruženja porodica nastradalih i unesrećenih, kaže za Radio B92 da vojno pravosudje ne poštuje odluke predsednika. "To je još jedan presedan u sudstvu VJ i ne znam da li je to provociranje Koštunice koji je to obustavio prošlog ponedeljka. On je stavio to ad acta, da se više te porodice ne pozivaju. Na tribini u Medija centru predsednik Vojnog suda je rekao da će za 10 dana sve porodice biti obaveštene da će ti zahtevi biti povučeni. Sraman čin je i to što rešenja šalju petkom, jer su ljudi možda vikendom odsutni, a ponedeljak je treći dan i tada oni nemaju pravo žalbe. Ja se nadam da će i predsednik države biti upoznat s tim i da će opet preduzeti neke mere da se to više ne dešava", kaže Vuković. On je izjavio da će početkom sledeće nedelje u Subotici biti održan skup članova porodica poginulih iz cele Vojvodine, a za 25. septembar, ispred Palate Federacije u Beogradu, najavljuje protest ratnih vojnih invalida.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.