VAC ne odlazi iz Hrvatske

Izvor: Politika, 03.Avg.2010, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VAC ne odlazi iz Hrvatske

ZAGREB - Šef jednog od najvećih nemačkih medijskih koncerna VAC Bodo Hombah izjavio je za „Jutarnji list” da ova kompanija, koja je najavila povlačenje iz nekih država jugoistočne Evrope, ne planira ništa da menja u poslovanju u Hrvatskoj, gde je suvlasnik Europa Press Holdinga.

Hombah je dan ranije nemačkom dnevnom listu „Handelsblat” potvrdio nameru ove kompanije da se povuče iz Srbije i Rumunije i najavio mogućnost, ako okolnosti budu povoljne, odlaska i iz nekih drugih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << država jugoistočne Evrope.

Glavni razlog nezadovoljstva VAC poslovanjem u regiji je neravnopravnost na tržištu i zloupotrebama političke moći.

„U nekim zemljama nema fer tržišnog takmičenja. Uska isprepletenost oligarha i političke moći truje tržište. To se ne odnosi na Hrvatsku”, izjavio je Hombah.

Hombah je još jednom istakao da VAC u Hrvatskoj, gde je suvlasnik medijske kuće EPH, uspešno posluje.

Koncern VAC jedan je od najvećih izdavača novina, ne samo u Nemačkoj, nego i u Evropi.

Izdaje brojne dnevne novine u Nemačkoj, Austriji i Mađarskoj, a jedan je od najvećih ulagača u medijima na području jugoistočne Evrope, gde je vlasnik ili suvlasnik novina u Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Makedoniji i Srbiji.

Fonet

-------------------------------------------------------------------------

Hombah: Nemački VAC ostaje u Bugarskoj

SOFIJA - Nemačka medijska grupa VAC (WAZ) povlači se postepeno iz regiona jugoistočne Evrope, ali u Bugarskoj, za sada, ostaje bez promena, izjavio je danas za radio „Dojče vele” direktor koncerna Bodo Hombah.

Pre nekoliko dana u intervjuu za nemački list „Handelsblat” Hombah je objavio nameru koncerna da se povuče iz regiona, navodeći Srbiju i Rumuniju kao prve države koje će napustiti.

„Za Bugarsku o tome nemamo nikakve sporazume”, naglasio je Hombah.

On je istakao da se u svetu smanjuje tržište štampanih medija i da se akcenat stavlja na elektronski sektor, prema kome treba da se orijentiše i VAC.

Nemački medijski koncern u Bugarskoj je vlasnik dva najtiražnija dnevna lista - „Trud” i „24 časa”.

Tanjug

objavljeno: 03/08/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.