Izvor: B92, 18.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uzrok meningitisa je voda za piće

Beograd -- Ukupan broj obolelih, od kada se meningitis pojavio početkom jula na Kosovu, povećan je na 374.

Direktor Nacionalnog instituta za zdravstvenu zaštitu Kosova Iljir Begoli je rekao da je situacija pod kontrolom i da to nije prvi put da na Kosovu vlada epidemija meningitisa. "Kosovo ima dovoljno stručnih kapaciteta, opreme i lekova za zbrinjavanje svih obolelih", rekao je Begoli. Podsetimo, predsednik Srbije Boris Tadić je ponudio medicinsku pomoć kosovskoj Vladi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Prema rečima Begolija, 2000. godine zabeleženo je 635 slučajeva meningitisa, 2001. bilo ih je 509, 2002. godine - 476 slučajeva, 2003. godine 350, 2004. - 308, a 2005. godine 298 slučajeva. Dosadašnja istraživanja pokazuju da je najčešći uzročnik meningitisa - neispravna voda za piće.

Prema podacima Instituta za zdravstvenu zaštitu, samo 40 odsto građana Kosova koristi čistu vodu iz vodovoda. "Drugi deo se snabdeva iz dosta sumnjivih izvora, kod kojih smo povremenim kontrolama konstatovali visoku fekalnu kontaminaciju", rekao je Begoli.

Direktor Instituta je istakao da je problem i znatan broj privatnih bazena koji su izgrađeni na Kosovu, pošto većina radi bez dozvole i bez potrebne opreme za prečišćavanje vode, što je, u vreme kada su oni prepuni, još jedan od mogućih izvora zaraze.

Pre i nakon proglašenja epidemije meningitisa, u Institutu je uvedeno vanredno dežurstvo i svih šest regionalnih instituta za zdravstvenu zaštitu, koji su ogranci Nacionalnog instituta, preduzimaju sve mere zajedno sa domovima zdravlja kako bi se sprečilo njeno širenje. Begoli je kazao da se očekuje da će se broj bolesnika smanjivati sa dolaskom hladnijih, jesenjih temperatura.

Među najugroženijim opštinama je Vučitrn, gde je do sada registrovano 50 slučajeva meningitisa. I direktor Direkcije za zdravstvo u opštini Vučitrn Hamit Džaferi kazao je da je, prema analizama koje su oni sproveli, najčešći uzročnik bolesti u ovoj opštini - neispravna voda za piće.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.