Uznemirenje zbog azilanata u Vrbici

Izvor: Politika, 05.Jun.2012, 01:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uznemirenje zbog azilanata u Vrbici

Odluka o otvaranju prihvatnog centra nije doneta, izričit je Vladimir Cucić, komesar za izbeglice

U selu Vrbica kod Mladenovca meštani su organizovali blokadu puta zbog dolaska azilanata, koji bi trebalo da budu prebačeni iz Banje Koviljače u napuštenu kasarnu „Mala Vrbica”, saopšteno je juče iz „SNP Naši” uz najavu da će doći do radikalizacije protesta ako sutrašnji sastanak sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom „ne bude urodio plodom”.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Pukovnik Milivoje Pajović, načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, kaže da je tačno da je Ministarstvo odbrane ponudilo tu kasarnu za smeštaj azilanata.

– Ponudili smo desetine objekata širom Srbije za tu namenu, ali odluka o tome gde će biti smešteni azilanti je u nadležnosti Komesarijata za izbeglice Srbije – objašnjava pukovnik Pajović.

Komesar za izbeglice Vladimir Cucić izričit je da odluka o navodnom smeštaju azilanata u Vrbici – nije doneta.

– O tome odlučuje Vlada Srbije. Glasine o lokaciji za smeštaj azilanata kolaju Srbijom, organizatori protesta moraju imati u vidu da je to što rade uznemiravanje javnosti i širenje lažnih vesti što je kažnjivo po zakonu – kaže Cucić.

Dosadašnje iskustvo govori da se, kada su azilanti u pitanju, manipuliše osećanjima. Tvrdi se, ističe Cucić, da oni napadaju lokalno stanovništvo a zvanična policijska dokumentacija ukazuje da su upravo azilanti žrtve napada lokalnih nasilnika.  

– Smeštanje azilanata je međunarodna obaveza naše zemlje. Bar bi Srbi, koji su tokom istorije bili proganjani, morali imati razumevanja za one koji su u takvoj situaciji danas. Treba pogledati kako se radi u centru u Bogovađi, nema nikakvih problema. Takav centar znači i posao za 50 ljudi iz te sredine – objašnjava Cucić.  

Kada odluka o novoj lokaciji bude doneta, a od tog trenutka proći će bar godinu dana do otvaranja objekta za smeštaj azilanata, to neće značiti rasformiranje postojećih centara u Banji Koviljači i Bogovađi, već njihovo rasterećenje.

M. Galović

objavljeno: 05.06.2012.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Bez odluke o smeštaju azilanata

Izvor: B92, 05.Jun.2012

Beograd -- Komesar za izbeglice Vladimir Cucić kaže da nije doneta odluka da azilanti iz Banje Koviljače budu smešteni u napuštenu kasarnu kod Mladenovca..."O tome odlučuje Vlada Srbije", rekao je Cucić u izjavi za onlajn izdanje dnevnika "Politika" povodom spekulacija da će novi smeštaj za...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.