Užički ugostitelji sa pionirskim maramama

Izvor: Politika, 20.Sep.2013, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Užički ugostitelji sa pionirskim maramama

Dvojica mladih Užičana otvorili „Eko-hostel republik”, proglašen najboljom zelenom idejom, i za nepun mesec ugostili putnike iz 15 država

Užice – U povećoj višespratnoj kući nedaleko od užičke crkve Svetog Marka odnedavno radi prvi hostel u ovom delu Srbije. Neveliki i neobičan, s pet soba: od ušuškane dvokrevetne pa do spavaonice sa 12 kreveta. S nameštajem i ležajevima od drvenih paleta, sav u simbolima antifašizma, pionirskih marama, Užičke republike. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Za svega dvadesetak dana od početka rada pohodili su ga putnici iz 15 država, uglavnom mladi: iz Japana, Poljske, Meksika, Nemačke...

Poduhvat su pokrenula dvojica mladih Užičana Marko Ristovski (29) i Milan Bogojević (30), s namerom da kakvom inovacijom i neobičnom idejom obezbede egzistenciju.

– Milan i ja, kao prijatelji i ortaci, došli smo pre godinu dana na ideju za eko-hostel posvećen mladima. Da u njemu sve bude od ekoloških i recikliranih materijala, uz obnovljive izvore energije, a tematski sa simbolima narodnooslobodilačke borbe i Užičke republike, po čemu je užički kraj prepoznatljiv. Otuda je sve u hostelu, od kuhinje i fotelja do kreveta i polica napravljeno od drvenih paleta, a za grejanje tu su pelet i solarni paneli. Otuda i ove pionirske marame, reparirani predmeti sa vojnog otpada, aparati iz prošlosti – kazuje za naš list Marko Ristovski, koji je kao školovani hotelijer iskustvo stekao radeći u beogradskim hotelima, dok je Milan Bogojević po struci TV snimatelj.

Proletos, tragajući za sredstvima da ideju o hostelu ostvare, oni su najpre konkurisali kod Nacionalne službe zapošljavanja za pokretanje biznisa pa u tu svrhu dobili subvenciju od 160.000 dinara. Potom, od grupe „484” i USAID opremu vrednu 1.200 evra, a onda i najveći iznos: njihova zamisao proglašena je najboljom među 109 projekata na nacionalnom konkursu za zelenu inovativnu ideju fondacije Rokfeler, Erste banke i „Trag fondacije“. Tu su nagrađeni sa 8.000 dolara. Uz nešto ušteđevine i jedan bankarski kredit sakupili su ukupno oko 20.000 evra i uložili u hostel.

I evo, na dva sprata u oko 200 kvadrata zaživeo je krajem avgusta „Eko-hostel republik“. Sa 25 ležajeva u pet soba, lepo uređen i besprekorno čist. Sa drvenim grupnim kupatilima, dnevnim boravkom, čajnom kuhinjom, terasama, zonom za rekreaciju, platnom za filmske projekcije. Sve po evropskim standardima (već su članovi Hosteling internešenel asocijacije), a prijatno i opušteno.

– Kod nas je noćenje od 1.000 do 1.500 dinara, u zavisnosti da li gost želi u višekrevetnu ili dvokrevetnu sobu koju zovemo „Titov apartman“. Besplatni su čaj i kafa za goste, besplatno organizujemo pešačke ture po Užicu s vodičem, a za hranu, ko želi, predlažemo srpska i druga jela u obližnjem kineskom restoranu. Po potrebi, organizujemo izlete za goste po Zlatiborskom okrugu, vodimo ih na Kadinjaču, pričamo o Užičkoj republici i našim simbolima. Počelo je bolje nego što smo očekivali: dolaze nam gosti s raznih strana sveta, svraćaju nenajavljeno namernici. Budu tu i prespavaju, pa odlaze dalje. Već smo imali bračni par Nemaca koji je ovuda krenuo na more, pa pošto su kod nas prenoćili i otkrili lepote užičkog kraja, od mora su odustali i ovde skoro tri nedelje ostali – dodaje Marko, procenjujući da će do kraja sledećeg leta, nastavi li se ovakvo interesovanje gostiju, otplatiti uloženo u hostel.

U poslu oko održavanja soba i objekta sada im pomažu devojke volonterke Jasmina i Irena. Kad biznis „stane na noge“ vlasnici nameravaju troje da zaposle. A nije lako raditi: valja u hostelu danonoćno dežurati, jer su, recimo, neki Francuzi nedavno u pet ujutro naišli. I prvi utisci gostiju su povoljni: knjiga utisaka, u kojoj ima i rečenica na japanskom, puna je pohvala domaćinima.

– Planiramo da za 24. septembar, dan Užičke republike, upriličimo malu svečanost zvaničnog otvaranja hostela. Sada, posle svega što smo prošli, shvatamo da sve može da se izgura samo ako je ideja dobra i ako ste joj potpuno posvećeni. Naravno, strpljenje na putu do uspeha je i tekako potrebno – sumira naš mladi sagovornik.

Branko Pejović

objavljeno: 21.09.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Titov apartman u Užičkoj republici

Izvor: B92, 21.Sep.2013, 14:14

Užice -- U višespratnoj kući nedaleko od užičke crkve Svetog Marka odnedavno radi prvi hostel u ovom delu Srbije...Neveliki i neobičan, s pet soba: od ušuškane dvokrevetne pa do spavaonice sa 12 kreveta. S nameštajem i ležajevima od drvenih paleta, sav u simbolima antifašizma, pionirskih marama,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.