Užičanima ne prija gazdovanje iz Kraljeva

Izvor: Politika, 03.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Užičanima ne prija gazdovanje iz Kraljeva

Pred odbornicima će se uskoro naći inicijativa za izdvajanje užičke „Elektrodistribucije” iz „Elektrosrbije Kraljevo”

Užice – Ako je suditi po nameri gradske uprave, „Elektrodistribucija Užice" opet će biti samostalno preduzeće, kao što je bilo decenijama, sve do pre tri i po godine, kada je pripojena „Elektrosrbiji Kraljevo".

Više od veka Užice je samostalno gazdovalo strujom, još od 1900. godine, kada je na Đetinji napravljena >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prva hidrocentrala na Balkanu, po Teslinim principima naizmenične struje. Ta elektrana i sada radi, a elektrodistributivna firma, sa kratkim prekidima tokom pedesetih godina prošlog veka, takođe je samostalno radila – i to, poslednjih decenija, kao vodeća u deset opština ovog regiona.

A onda je te 2005. ondašnja vlada smislila da će se užičkom „Elektrodistribucijom" bolje gazdovati iz Kraljeva, gde je, centralizovanom organizacijom, formirano elektrodistributivno sedište za nekoliko okruga. Uzalud su se Užičani protivili i iznosili kontraargumente: morali su pod „kraljevačku kapu"...

U uverenju da će ova vlada imati više sluha za njihove razloge za elektrosamostalnost, formulisan je predlog odluke o izdvajanju „Elektrodistribucije Užice" iz „Elektrosrbije Kraljevo", o čemu će se uskoro izjasniti užički odbornici, a predlog će biti dostavljen i EPS-u na razmatranje.

U obrazloženju je navedeno da organizacija tokom poslednje tri i po godine nije dala očekivane rezultate, da ne omogućava kvalitetno zadovoljavanje potreba građana i privrede, te da nanosi materijalne štete ovom području, a zatim se nabraja nekoliko ključnih problema prouzrokovanih „kraljevačkom vlašću" nad užičkom elektrodistributivnom firmom:

Postojeća organizacija je znatno usporila razvoj, a delovi sistema nemaju nikakvog uticaja na buduća ulaganja. Drugo, glomazna i visokocentralizovana organizacija ne omogućava kvalitetno održavanje postrojenja, smanjuje efikasnost otklanjanja kvarova, ne uvažava specifičnost brdskog područja. Treće, administrativne procedure su takođe centralizovane i komplikovane, pa to vrlo često dovodi do maltretiranja i nezadovoljstva građana.

Navodi se, takođe, da postojeća organizacija nije dovela do racionalizacije: broj zaposlenih u celom privrednom društvu u Kraljevu se povećao, dok se u užičkom ogranku smanjio. Užički radnici samo simbolično utiču na planiranje razvoja, nisu motivisani, a poslovi vezani za elektroizgradnju se poveravaju preduzećima van Zlatiborskog okruga, dok su zapostavljene ovdašnje firme koje se time bave, poput užičkog „24. septembra".

B. Pejović

[objavljeno: 04/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.