Užičani traže ime za obnovljeni stadion

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 31.Jan.2011, 07:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Užičani traže ime za obnovljeni stadion

UŽICE - Radovi na potpunoj rekonstrukciji gradskog stadiona "24. septembar" u Užicu, vredni oko 220 miliona dinara, koji se realizuju u okviru programa Vlade Srbije za pomoć građevinskoj operativi u uslovima ekonomske krize, biće završeni do kraja marta, kada počinje prolećni deo fudbalskog prvenstva, tvrde u "Putevima Užice", izvođaču radova.

Ovaj stadion, sagrađen 1946. godine, više je puta renoviran i proširivan, ali je zadržao početni naziv koji asocira na 24. septembar >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << 1941. godine kada je Užice prvi put oslobođeno u Drugom svetskom ratu. Međutim, poslednjih godina sportski novinari su u svojim izveštajima sve česće ovaj stadion "krstili" nazivima "gradski" ili kao stadion "Slobode".

Uporedo sa radovima na rekonstrukciji ovog sportskog objekta, u Užicu je povedena i medijska kampanaja za promenu naziva stadiona. Udruženje sportskih novinara Zlatiborskog okruga uputilo je inicijativu gradskoj vladi da stadion dobije naziv po Srboljubu Srbi Stamenkoviću (1956-1996), bivšem fudbaleru užičke "Slobode" i beogradske "Crvene zvezde", čiji je raskošan fudbalski talenat došao do izražaja u SAD, gde je proglašen za najboljeg igrača sveta u malom fudbalu.

Inicijativi sportskih novinara usprotivilo se Udruženje građana "Borci za Slobodu", jedna od navijačkih grupa, koji se protive da stadion nosi ime po bilo kom pojedincu.

Ne osporavajućiu fudbalski talenat Stamenkovića, navijaci smatraju da njegovo ime ne treba isticati ispred čitave plejade fudbalera i trenera koji su dali doprinos popularizaciji fudbala u Užicu, kao što su Radomir Antić, Nemanja Vidić, Miroslav Pavlović, Milovan Đorić, Zoran Njeguš i drugi.

Navijači smatraju da je najbolje i najatraktivnije rešenje da stadion dobije naziv po mestu na kome se nalazi, što je praksa u mnogim gradovima bivših jugoslovenskih republika, kao i u Engleskoj, Nemačkoj i Francuskoj.

Udruženje "Borci za Slobodu" predlaže da stadion posle rekonstrukcije ponese ime "Begluk", prema lokaciji na kojoj se nalazi. Ovaj naziv je, prema obrazloženju predlagača, jedinstven i prepoznatljiv, lako se izgovara i pamti, zvuči atraktivno i moćno.

Na primedbu da termin "begluk" u osnovi ima tursku reč koja označava begovinu ili begov posed, predlagači uzvraćaju konstatacijom da u Užicu ima desetine naziva naselja koji su turcizmi, ali su se odomaćili i koriste se svakodnevno.

Navijači poručuju da su zainteresovani za svaku otvorenu javnu raspravu o budućem nazivu stadiona, na kome će već od proleća fudbaleri "Slobode Pointa Sevojno" biti domaćini svojim prvoligaškim suparnicima, umesto da igraju u Lučanima, kao što je to bilo u prvom delu prvenstva.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.