Uvode se kratki programi studija koji će trajati do godinu i po dana

Izvor: NovaEnergija.net, 16.Maj.2019, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvode se kratki programi studija koji će trajati do godinu i po dana

Srbija će sledeće godine dobiti prve stručnjake sa završenim kratkim programima studija u trajanju do 18 meseci.
Nacionalni savet za visoko obrazovanje doneo je još krajem marta Pravilnik o organizaciji, sprovođenju i izdavanju sertifikata za kratke programske studije, ali je on stupio na snagu tek sada, posle objavljivanja u Službenom glasniku. Na osnovu ovog pravilnika, visokoškolske ustanove moći će da pripreme kratke programe i dostave ih Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje. >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << Dogodine se očekuju prvi sertifikati u rangu fakultetskih diploma, pišu Novosti.
“Zakon je predvideo kratke programe studija, koji bi povezali visoko obrazovanje i tržište rada. Oni ne bi imali obavezu da se akredituju, već se uvode smernice, koje donosi upravo ovaj pravilnik. Kratki program studija može da upiše svako ko ima završenu četvorogodišnju srednju školu i želi da se usavrši u nekoj oblasti”, kaže pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Bojan Tubić.
Novosti navode da će moći da ih upišu i oni sa višom ili visokom stručnom spremom, ako žele usavršavanje u svojoj ili nekoj drugoj grani. U Ministarstvu pretpostavljaju da će najveće interesovanje biti za IT sektor.
Kako je pravilnikom predviđeno, kratki programi organizuju se u obimu od 300 do 600 časova aktivne nastave i mogu trajati od tri do 18 meseci. Polaznik na kraju stiče sertifikat sa opisom posla za koji je osposobljen i kompetencijom. Cilj uvođenja kratkih programa u obrazovni sistem, kako kažu u Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje, jeste da se u kratkom periodu omogući efektno i efikasno obrazovanje i obuka stručnjaka za konkretan posao, koji po nivou kompetencija i složenosti odgovara visokom obrazovanju, a na osnovu iskazane potrebe poslodavca.
Po rečima dr Hasana Hanića iz Nacionalnog saveta, ceo sistem je organizovan po ugledu na praksu koja već postoji u evropskim zemljama. Kratki programi su fleksibilni, za razliku od formalnih studija, i mogu se menjati svake godine u skaldu sa zahtevima tržišta.
“Ukoliko polaznik kasnije želi da upiše fakultet, a isti ili sličan predmet već postoji u kratkom programu koji je završio, visokoškolska ustanova može da mu prizna ispit”, kaže dr Hanić i dodaje da će verovatno najviše interesovanje biti za kurseve veb dizajna i programiranja, za sticanje menadžerskih, liderskih i takozvanih mekih (međuljudskih) veština, koje se retko izučavaju na fakultetima, a pomažu u praktičnom obavljanju određenih poslova.
Tu su i programi jezika, pa kratki programi iz različitih uže stručnih oblasti za bankare, računovodstvo… Sve njih može da realizuje akreditovana visokoškolska ustanova, kao nastavu na daljinu i kombinovanjem ova dva načina. Uslov je samo da za to ima podršku bar jednog poslodavca, koji pismeno izrazi spremnost da svoje zaposlene upiše na kurs ili da zaposli one koji su prošli kratki program.
Izvor: Novosti
Foto: Pixabay

Nastavak na NovaEnergija.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.