Usvojeno 50 odsto prigovora sudija

Izvor: B92, 02.Avg.2011, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojeno 50 odsto prigovora sudija

Beograd -- Mesec i po od početka revizije reforme pravosuđa, usvojeni su prigovori gotovo polovine sudija koji nisu ponovo izabrani na funkciju u decembru 2009. godine.

Iako se radi o svega deset odsto obrađenih prigovora, u Društvu sudija kažu da to dokazuje njihovu raniju tvrdnju da je bilo grešaka u reizboru.

36 od 75 sudija koji su prošli reviziju vraća se na posao, jer je VSS usvojio njihove prigovore.

Međutim, Društvo sudija Srbije smatra da VSS želi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da opravda ranije odluke i da zadrži sadašnji broj sudija.

U Društvu sudija su i dalje uvereni da se na Visoki savet sudstva vrše veliki pritisci i ponovo upozoravaju na nedovoljnu transparentnost u radu, jer sama rasprava nije javna.

"Predlažemo VSS da prvo komisije rade, svoje odluke i dostavljaju strankama, a da zatim te sednice VSS do glasanja, u vreme dok se raspravlja o kandidatima, budu otvorene za javnost, jer javnost ima pravo da zna da li se neki sudija vraća i zašto se vraća", rekla je Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije.

U Udruženju tužilaca kažu da napretka u odnosu na reizbor iz 2009. godine ima, ali i ima primedaba. Međutim, o njima će se izjašnjavati tek po završetku preispitivanja jer za njih postoji samo jedna dilema:

"Da li će odluike DVT-a biti fer, odnosno da li će većinu koji zaslužuju vratiti u tužilaštvo, to znači da preispitivanje ne sme da bude način da se potvrde odluke prethodnog sastava DVT, vec pošteno i odgovorno odluči o svakom kandiadtu", kaže Goran Ilić, predsednik Udruženja tužilaca Srbije.

U Društvu sudija Srbije kažu da se sednice na kojima se odlučuje o prigovorima moraju održavati češće nego jedno mesečno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.