Izvor: B92, 22.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen zakon o "penzijskom dugu"

Beograd -- Skupština usvojila zakone o penzijsko-socijalnim osiguranjima, kojima se omogućuje isplata zaostalih dugovanja penzionerima.

Izmenama Zakona o javnom dugu Srbije po osnovama preuzimanja obaveza Republičkog fonda PIO zaposlenih i Republičkog fonda PIO poljoprivrednika, država treba da izmiri zaostale dugove penzionerima sa kamatama u iznosu do 49 milijadi dinara.

Penzionerima Fonda PIO zaposlenih trebalo bi da bude isplaćeno 23,5 milijardi, a penzionerima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zamljoradnicima 20 milijardi. Utvrđeno je da se taj dug izmiri sa kamatom od 8,5 odsto godišnje.

Zakonom je utvrđeno da se dug penzionerima Fonda PIO zaposlenih isplati u šest jednakih rata od decembra do jula 2008. godine, a za zemljoradnike u četiri rate, od 2007. do 2010. godine.

Izmenama Zakona o finansijskoj pomoći porodici uveden je roditeljski dodatak i za prvo dete, koji bi se isplaćivao jednokratno od 1. januara 2006. godine u iznosu od 20.000 dinara.

Roditeljski dodatak za drugo, treće i četvrto dete će se isplaćivati u 24 rate u naredne dve godine od rođenja deteta, takođe od 1. januara naredne godine.

Takođe je utvrđeno da se visina dečjih dodataka, naknada za porodilje i roditeljskih dodataka usklađuje dva puta godišnje, u aprilu i oktobru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.