Izvor: Blic, 17.Apr.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspešno završen probni popis u Srbiji

Republički zavod za statistiku uspešno je završio probni popis stanovništva koji je obavljen od 1. do 15. aprila i obuhvatio 4.000 domaćinstava s oko 12.000 članova.



Šef Odseka sa popis stanovništva Ljiljana Đorđević izjavila je Tanjugu da je s građanima ostvarena vrlo pozitivna saradnja, mada su pojedinci u gradskim sredinama pokazivali nepoverenje zbog pitanja vezanih za kvadraturu stana, pošto je vlada upravo izašla sa predlogom novih poreskih stopa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na stambene objekte.

Đorđevićeva je kazala da je u toku šifriranje u područnim jedinicama, koje se sprovodi da se odrede pojedine kategorije, kao što su delatnost, srodstvo, položaj i slično, a sav materijal sa terena zavodu treba da bude dostavljen sredinom maja.

Ona je objasnila da će se podaci u kompjuter unositi na dva načina -ručno i skeniranjem obrazaca, da bi međusobno moglo da se uporede i izabere bolji, koji će biti primenjen u narednom redovnom popisu 2011. godine.

Važno je da unos ne traje predugo, rekla je ona, podsećajući da je za unošenje podataka iz popisa 2002. godine bilo potrebno šest meseci.

Cilj probnog popisa je provera metodologije, ali i obrazaca, u kojima su sada dodata neka nova pitanja. Đorđevićeva je kazala da se jedno od novih pitanja odnosi na invaliditet i na to s kakvim se ograničenjima i preprekama suočavaju oni koji ga imaju.

Među novim pitanjima je i evidentiranje vanbračne zajednice, što treba da doprinese objektivnijoj demografskoj slici, s obzirom da se sve više ljudi danas odlučuje za vanbračnu, nego za bračnu zajednicu. Đorđevićeva je rekla i da statistika, pod pod pojmom porodice smatra i jedno i drugo, s tim što je zapaženo da se posle rođenja deteta vanbračni partneri ipak odlučuju za brak, jer je Srbija još uvek vrlo tradicionalna sredina.

Probni popis obavljen je na malom uzorku od 50 krugova (teritorijalne jedinice do 100 domaćinstava) u 36 opština sa 40 naselja, s tim što je obrađeno 17 krugova u Beogradu, 13 u Vojvodini i 20 u centralnoj Srbiji.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.