Izvor: B92, 04.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uslovni upis godine i ove godine

Beograd -- Senat Univerziteta u Beogradu odlučio da i ove godine važi uslovni upis godine za samofinansirajuće i budžetske studente.

Taj predlog će biti upućen na razmatranje Konferenciji univerziteta Srbije (KONUS). Prema tom predlogu, samofinansirajući i budžetski studenti iz generacije 2006/2007, ukoliko ispune uslov za upis u drugu godinu studija, biće upisani na teret budžeta.

Rektor Univerziteta Branko Kovačević rekao je novinarima da smatra da uslovni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << upis "nije u interesu ni studenata ni fakulteta" i da očekuje da će to važiti još samo ove godine.

On je kazao da će naredne sedmice Ministarstvu prosvete biti predati rezultati analize o tome koliko košta studiranje budžetskih i samofinansirajućih studenata.

Kovačević je izjavio da je urađena analiza o ceni studija i da je te podatke juče usvojio i Savet Univerziteta u Beogradu.

"Po novom zakonu, Univerzitet sklapa dogovor direktno sa državom. Svake godine Univerzitet predaje zahtev za finansiranje prema važećoj uredbi. Prvi zahtev je da se važeća uredba promeni", kazao je Kovačević.

On je naveo i da će cena školarine zavisiti i od studijskih programa koje sprovode fakulteti i dodao da će proces akreditacije fakulteta biti završen do 2009. godine.

Prorektor za finansije BU rekao je na sednici da je teško uraditi proračun o visini troškova po studentu, ako država ne izmiruje svoja dugovanja prema toj instituciji.

Student prorektor Nenad Đordević najavio je da će Studentski parlament Univerziteta u Beogradu biti konstituisan 11. aprila.

Protestna šetnja studenata do Vlade

Tokom sednice Senata Univerziteta studenti Arhitektonskog, Filološkog, Filozofskog i Fakulteta likovnih umetnosti, koji su protestovali u centru grada, predali su zahteve članovima tog tela.

Nekoliko stotina studenata prošetalo je iz protesta centralnim ulicama Beograda do zgrade Vlade Srbije, a zatim i Rektorata BU.

Studenti su tražili ispunjenje svojih zahteva - smanjenje školarina za 50 odsto, izjednačavanje zvanja diplomirani sa zvanjem master, kao i omogućavanje prelaska na finansiranje iz budžeta svim studentima koji ispune ispitne obaveze, odnosno ostvare 60 bodova.

Zahtev je i da Beogradski univerzitet postupi po Zakonu o visokom obrazovanju, na osnovu kojeg je dužan da donese opšti akt kojim će se utvrditi merila za utvrđivanje visine školarine.

Studenti su predali zahteve Ministarstvu prosvete, odakle su pešice otišli do zgrade Rektorata, gde su ih predali i dekanima. U toku je bila sednica Senata BU.

Rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević kazao je agenciji Beta da studenti ne treba da traže prava na ulici, već preko svojih predstavnika u studentskim parlamentima, koji sada prvi put postoje na svim fakultetima.

On je podsetio da će uskoro biti konstituisan i studentski parlament Beogradskog univerziteta i ocenio da studenti nisu u pravu što se tiče zahteva za visinu školarina, jer su školarine niže za samofinansirajuće nego za budžetske studente.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.