Izvor: B92, 02.Feb.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro romski zastupnici za medije

Beograd -- U okviru Dekade inkluzije Roma biće pokrenut projekat medijske obuke 18 pripadnika te nacionalne manjine.

Prilikom predstavljanja projekta "Romski zastupnici za medije", čija je vrednost oko milion dinara, i koji se sprovodi u saradnji sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine, državni sekretar u Ministarstvu kulture Nadica Momirov rekla je da će tim projektom biti obuhvaćeni Romi koji se bave informisanjem, a koji žive u sredinama gde većinu čini romska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << populacija.

Prema njenim rečima, predviđeno je da obuku u sticanju komunikacijskih i novinarskih veština, upoznavanja rada Sekretarijata za sprovođenje romske nacionalne strategije, resornih ministarstava, kao i procesa Dekade Roma, prođe 18 zastupnika te nacionalne manjine.

Mediji imaju važnu ulogu u uključivanju romske zajednice u društvo i zato moraju biti dobro informisani i obučeni za izveštavanje o toj problematici, rekla je Nadica Momirov.

Ona je rekla da je ponovljeni i prošireni konkurs za njihov izbor u toku i objasnila je da će nakon obuke zastupnici za medije biti angažovani u lokalnim sredinama na uređivanju emisija i priloga, kao i plasiranja informacija od značaja za romsku zajednicu.

Nadica Momirov je rekla da u Srbiji ima oko 20 radio i televizijskih stanica koje emituju program na romskom jeziku i da je cilj projekta da se nevladine romske organizacije, lokalni mediji i lokalne vlasti aktivnije uključe u rešavanje problema Roma i poboljšavanje njihovog položaja u društvu.

Savetnik u Ministarstvu kulture Olga Drecun kazala je da će do 6. februara biti završen i konkurs za finansiranje programa informisanja romske nacionalne manjine i za programe u okviru Dekade Roma, za šta je izdvojeno oko sedam miliona dinara.

Ona je podsetila da će naša zemlja predsedavati Dekadom inkluzije Roma do kraja juna 2009. godine, a da su prioritetne teme stanovanje, pre svega legalizacija romskih naselja, suzbijanje diskriminacije u obrazovanju, kao i izrada evropske romske politike i dostupnost fondova EU za programe namenjene unapređenju položaja Roma.

Dekada Roma je projekat čiji je cilj poboljšanje položaja te marginalizovane grupe u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, a pokrenut je 2005. godine uz podrsku Svetske banke i Instituta za otvoreno društvo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.