Uskoro novi Sudski poslovnik

Izvor: RTS, 07.Feb.2014, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro novi Sudski poslovnik

Ministarstvo pravde i državne uprave u narednih mesec i po dana doneće novi Sudski poslovnik. On će preciznije i obavezujuće predvideti organizaciju sudijskih dana tamo gde je to potrebno, izjavio je u Arilju resorni ministar Nikola Selaković.

Novi sudski poslovnik koji će preciznije i obavezujuće predvideti organizaciju sudijskih dana biće donet u narednih mesec i po dana.

Resorni ministar je obilazeći sudsku kancelariju u Arilju istakao da će to biti urađeno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "kako bi to skratilo put građanima iz manjih mesta koja nemaju sud ili sudsku jedinicu u mesta koje to imaju".

Selaković je istakao da je funkcionisanje Osnovnog suda u Požegi, koji pokriva teritorije Arilja, Kosjerića i Požege, primer izuzetno dobro organizovanog koncepta rada "i to najviše zahvaljujući dobroj sudskoj upravi i predsedniku suda".

On je dodao "i da je Osnovni sud u Požegi primer i svim ostalim sudovima u Srbiji kako treba da organizuju sudijske dane".

"Građani Arilja će i dalje moći da svoja dokumenta predaju i overavaju u sudskoj kancelariji koja funkcioniše u Arilju, a tokom sudijskih dana moći će da dolaze na ročišta", rekao je Selaković. Dodao je da će građani Arilja na ovakav način biti blizu pravdi.

Selaković je podsetio da će od 1. septembra ove godine početi primena Zakona o javnim beležnicima.

Prema njegovim rečima, nakon formiranja nove skupštinske većine, Ministarstvo pravde i državne uprave će Skupštini Srbije uputiti oko 20 zakona "koji pokrivaju kako oblast državne uprave, tako i pravosuđa i borbe protiv korupcije".

Rekao je i da je pripremljen i Zakon o izmenama i dopunama zakona o vanparničnom postupku koji je ključan za otpočinjanje funkionisanja javnobeležničke delatnosti.

Selaković je pozvao "sve građane ovoga kraja, mlade diplomirane pravnike i sve koji imaju ispunjene zakonske uslove, da se prijave za javnobeležniči i izvršiteljski ispit".

Dodaje da će im država i ministarstvo izaći u susret i obezbediti smeštajne kapacitete "koje će moći određen vremenski period i bez naknade da koriste" u cilju što uspešnijeg obavljanja svoje delatnosti.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Selaković: Uskoro novi Sudski poslovnik

Izvor: Mondo, 07.Feb.2014

Ministar pravde Nikola Selaković najavio da će u narednih mesec i po dana biti usvojen novi Sudski poslovnik koji..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.