Uskoro lekovi za retke bolesti

Izvor: Blic, 25.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro lekovi za retke bolesti

Lekovi sa D liste koji se koriste u terapiji retkih bolesti uskoro bi trebalo da se nađu u apotekama koje su određene za izdavanje ovih medikamenata. Procenjuje se da u Srbiji neki od 100 lekova sa ove liste koristi oko 70.000 pacijenata.



U apoteci „Sveti Sava" koja je u Beogradu izabrana za izdavanje lekova sa D liste rečeno nam je da je pitanje dana kada će lekovi stići u apoteku. Sofija Mehandžić, upravnik apoteke „Sveti Sava", navodi da su svi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zainteresovani za medikamente apoteci ostavili svoje kontakt telefone i da će odmah kada lekovi stignu biti o tome obavešteni.

- Ne mogu precizno da kažem kada će to biti, ali pitanje je dana - kaže ona.

Po zakonu pravo na uvoz ovih lekova koji kod nas nisu registrovani imaju zdravstvene ustanove. Ove lekove pacijenti su do sada uglavnom nabavljali iz inostranstva, a kada se nova procedura uhoda, biće im dostupni i u apotekama.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.