Usaglašavanje zakona sa realnošću

Izvor: RTS, 20.Dec.2012, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usaglašavanje zakona sa realnošću

Izmenama i dopunama krivičnog zakona ukida se krivično delo komentarisanja krivičnih postupaka koji su u toku. Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković kaže da zakoni moraju da budu u saglasnosti sa realnim životom.

Član 336a Krivičnog zakona predviđao je kaznu do šest meseci zatvora ili novčanu za svakog ko u nameri da povredi pretpostavku nevinosti ili nezavisnost sudstva daje izjave medijima. U srpskim sudnicama kazna za to delo nikada nije izrečena. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković kaže da zakoni moraju da budu u saglasnosti sa realnim životom.

"Imate situaciju da u čitavom prethodnom periodu od stupanja zakonika na snagu, do današnjeg dana to krivično delo nije primenjivano", navodi Selaković.

Komentarisanje sudskih postupaka često je išlo na štetu osumnjičenih, a javnost ih je proglašavala krivim i pre nego što su podizane optužnice, podsećaju iz strukovnih udruženja.

Sudije upozoravaju da se takvim ponašanjem krši jedno od osnovnih ljudskih prava - pretpostavka nevinosti.

"Tu pre svega mislim i na medije, ali i na političare, dakle kada govore o nekim licima koja su osumnjičena za neka dela moraju to pažljivo da rade, kao što i sud mora pažljivo da radi. Uvek mora da naglasi dok traje postupak da postoji osnovana sumnja da je neko izvršio neko delo, a ne da kaže - taj je učinilac", ističe sudija Apelacionog suda Omer Hadžioverović.

Iz udruženja tužilaca objašnjavaju da ima drugih propisa koji sankcionišu takvo ponašanje. Podsećaju da je rad tužilaštva i sudova poslednjih godina bio znatno otežan, iako je takva sankcija postojala.

Predsednik Udruženja tužilaca Goran Ilić navodi da je očigledno da na ovaj način to ponašanje nije sprečeno.

"Zbog toga se prosto, pretpostavljam, traga za nekim drugim zakonodavnim načinima da se zaštiti nezavisnost sudstva, samostalnost tužilaštva i pretpostavka nevinosti", ističe Ilić.

Nezavisnost sudstva i tužilaštva i pretpostavka nevinosti, zaštićeni su Zakonom o krivičnom postupku, članom 337, koji sankcioniše povredu tajnosti postupka, ali i novinarskim kodeksom i zakonom o medijima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.