Uprava pozvala studente da do sutra prekinu blokadu

Izvor: Politika, 24.Okt.2011, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uprava pozvala studente da do sutra prekinu blokadu

BEOGRAD – Uprava Filozofskog fakulteta pozvala je studentski Plenum tog fakulteta da prestane sa „primenom nasilnih metoda” i da do sutra ujutru prekine blokadu rada te visokoobrazovne institucije zbog, kako se navodi, opasnosti da regularnost zimskog semestra bude ugrožena.

„Ukoliko se blokada nastavi, postoji opasnost da studenti neće moći da ostvare svoje predispitne obaveze, spreme ispite i polože ih u predstojećim ispitnim rokovima”, navodi se u saopštenju uprave Filozofskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << fakulteta.

Uprava poziva studente da se vrate „u normalne tokove komunikacije i akademskog ophođenja”, i da se priključe aktuelnoj širokoj inicijativi visokoškolskih ustanova i studentskih organizacija, usmerenoj na rešavanje problema u visokom obrazovanju, mirnim putem.

Napominjujući da nijedan od zahteva studentskog Plenuma, koji već četvrti dan blokira održavanje nastave, nije u njihovoj nadležnosti, Uprava Filozofskog fakulteta izrazila je neslaganje s činjenicom da je Plenum, bez prethodnih nastojanja da iznese svoje predloge ili zahteve, već u prvom koraku prešao na, kako se navodi, nasilne metode blokade.

„Time ste naneli potencijalno nenadoknadivu štetu hiljadama drugih studenata koji možda ne dele vaša uverenja, ciljeve i metode. Pozivamo vas da prekinete primenu nasilnih metoda, pošto su potpuno neprimereni akademskoj sredini”, navodi uprava Filozofskog fakulteta i još jednom poziva Plenum da se obrati upravi fakulteta sa svim zahtevima koji su u nadležnosti te visokoobrazovne institucije.

„Otvoreni smo i za široku diskusiju i angažovanje koje bi vodilo rešavanju ključnih problema reforme visokog obrazovanja, a posebno onih koji su povezani s režimom studija, kvalitetom i efikasnošću studiranja i studentskim standardom”, stoji dalje u saopštenju. Reagujući na optužbe Plenuma da je uprava fakulteta namerno blokirala rad šaltera onemogućivši ostalim studentima da završe svoje obaveže, u saopštenju se kaže da su „jedino oni koji na fakultetu nešto blokiraju”.

Rad šaltera prošlog petka nije bio „blokiran” od strane Uprave, već „onemogućen fizičkim pretnjama zaposlenima od strane učesnika blokade”, navodi se u saopštenju.

„Pretnje su prestale, a šalteri Studentske službe, kao i rad drugih zaposlenih, biće usklađivan s bezbednosnom situacijom i ubuduće”, dodaje se u saopštenju.

Plenum studenata Filozofskog fakulteta predao je ranije danas upravi ove institucije jasno definisane zahteve studenata, a pokrenuo je peticiju za otvaranje šalterske službe, koja je zatvorena prošlog petka.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović izjavio je danas da je izveštaj prosvetne inspekcije na Filološkom i Filozofskom fakultetu završen i da će uskoro biti prosleđen upravama tih fakulteta sa objašnjenjem kako treba dalje da postupaju.

Članovi Plenuma studenata najavljuju da će nastaviti sa blokadama fakulteta.

Tanjug

objavljeno: 24.10.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.