Unicef: Dojenje je više od obroka

Izvor: RTS, 23.Okt.2017, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unicef: Dojenje je više od obroka

U saradnji sa Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Unicef kroz nacionalnu kampanju "Svaki trenutak je važan" ukazuje na važnost dojenja za rani razvoj deteta.
"Dojenje je više od obroka. Ono pruža detetu ljubav, imunitet, podstiče razvoj mozga i samopouzdanje koje će ga pratiti tokom čitavog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << života", saopštava Unicef.

Majčino mleko je jedina hrana koju beba treba da uzima tokom prvih šest meseci života.
Njegov sastav je jedinstven i ne može se zameniti nijednom vrstom veštačkog mleka. Tokom podoja, sastav i količina mleka se menjaju i prilagođavaju potrebama deteta.
Dojenje podstiče bliskost sa majkom, a dojene bebe su bolje zaštićene od bolesti i infekcija, brže napreduju i bolje im se razvijaju sva čula i inteligencija, ističe se u saopštenju.
Iako je dojenje prirodan čin, ono se uči. Majkama je potrebna aktivna podrška da započnu i održavaju pravilan način dojenja: "Majke koje doje su zadovoljnije i doje duže ako imaju podršku, te značajnu ulogu u dojenju imaju i očevi. Iako bebu doji majka, čin dojenja je 'porodična stvar'."
Ne zaboravimo, svaki trenutak je važan za razvoj deteta, poručuje Unicef.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.