Umesto zdravstvene knjižice  kartica sa čipom

Izvor: Blic, 05.Avg.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umesto zdravstvene knjižice kartica sa čipom

Nove zdravstvene knjižice, koje će najkasnije za dve do tri godine imati svi građani u Srbiji, omogućiće brži i lakši pregled kod lekara i podizanje lekova u apotekama bez administriranja. Čekanje u redu na šalterima biće zamenjeno automatima koji će izgledati kao bankomati i u njima će građani knjižice da overavaju. Automati će biti postavljeni u svim filijalama Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, ali i u bolnicama, gde će pacijenti moći da provere da li im je poslodavac >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uplatio doprinos, kaže za "Blic" Svetlana Vukajlović, direktorka RZZO.

Elektronske zdravstvene knjižice biće uvedene na jesen prvo u Valjevskom okrugu, a do 2013. godine i u ostalim delovima Srbije. Elektronska knjižica izgledaće kao bankovna kartica. Biće urađena po standardima Evropske unije, od kvalitetnog polikarbonata, zbog čega će rok trajanja biti deset godina. Knjižice-kartice napraviće Zavod za izradu novčanica i građane će koštati 2,4 evra.

- Kartica će imati najsavremenije elemente zaštite, kako ne bi bila falsifikovana. Imaće čip koji će u sebi sadržati matične podatke osiguranika. Ovi podaci već se nalaze na papirnim knjižicama, a to su matični broj, ime i prezime, adresa, šifra osiguranja. Imaće svoj broj, tako da će biti poznato kome je izdata, a biće podređena i osobama sa invaliditetom, odnosno slepima i slabovidima - objašnjava Vladan Ignjatović, pomoćnik direktorke RZZO.

Međutim, nova zdravstvena knjižica neće sadržati nijedan zdravstveni podatak o osiguraniku, zato što ti podaci ne bi mogli da stanu u karticu. Dobar primer je Slovenija, koja je kartice uvela 2001. godine. Oni su zdravstvene podatke osiguranika unosili u kartice i brzo su svima kartice bile prebukirane. Zbog toga su se vratili na sistem koji će biti uveden u Srbiji.

- RZZO je uradio bazu osiguranika sa svim matičnim podacima, koji nam sada daju mogućnost da idemo korak ka informatizaciji zdravstva. Zamena kartonskih zdravstvenih knjižica plastičnim karticama je ozbiljan posao koji nas očekuje - ističe Svetlana Vukajlović.

Najvažnije pitanje je šta pacijenti dobijaju uvođenjem elektronskih kartica?

- S novim karticama građani praktično više neće morati da čekaju u redu za overu zdravstvene knjižice. Postavićemo u svim filijalama i nekim bolnicama automate gde će moći da ih overe ili provere da li im je poslodavac uplatio doprinose. S druge strane, ni poslodavci neće morati umesto zaposlenih da knjižice overavaju. Kada poslodavac uplati zdravstveno osiguranje Poreskoj upravi, ona će sve podatke i uplatu proslediti RZZO-u. Nakon toga, naš centralni informatički sistem poslaće svim terminalima u Srbiji da je doprinos za te osiguranike uplaćen. Krajnji rezultat je da osiguranik guranjem kartice u aparat brzo i lako overi knjižicu. Na njoj ostaje pečat koji pokazuje do kada knjižica važi - objašnjava Vukajlovićeva.

Elektronske knjižice odavno već funkcionišu u gotovo svim zemljama u okruženju, gde su građani već zamenili stare dokumente.

Pilot-projekat uvođenja elektronskih knjižica počeće da se sprovodi u Valjevu tek pošto budu napravljene prve analize i u ostalim krajevima Srbije. U skladu s tim očekuje se da će tokom 2013. godine svi građani Srbije dobiti elektronske zdravstvene knjižice. Valjevo je izabrano zato što su u potpunosti kompjuterski povezani domovi zdravlja, bolnice i apoteke sa RZZO. Ceo projekat koštaće oko 300.000 evra, u šta je uključena i cena elektronskih zdravstvenih knjižica za osiguranike u Valjevskom okrugu.

- Od 2005. godine radimo na unapređenju informacionog sistema. U početku u domovima zdravlja nisu ni znali za kompjuter, dok je danas situacija bitno izmenjena. Valjevski okrug je odabran jer je tamo sve informatički povezano, ali nije bilo sredstava da se to multiplikuje kroz celu Srbiju. Prednost celog projekta je da će se ubuduće lakše upisivati podaci, a i skratiće se vreme administriranja u zdravstvenim ustanovama - objašnjava Vukajlovićeva.

Pilot-projekat najverovatnije će trajati godinu dana, a u RZZO kažu da će tada znati sve prednosti i mane, tako da će imati vremena da projekat usavrše.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Knjižice postaju kartice s čipom

Izvor: B92, 05.Avg.2010

Beograd -- Nove zdravstvene knjižice, koje će se uvesti za dve godine, omogućiće brži pregled kod lekara i podizanje lekova u apotekama bez administriranja, piše "Blic"... Čekanje u redu na šalterima biće zamenjeno automatima koji će izgledati kao bankomati i u njima će građani knjižice...

Nastavak na B92...

U eksploziji u Škotskoj poginulo troje dece

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Avg.2010

Žena, za koju se veruje da je majka dva dečaka i devojčice, koji su nastradali u jučerašnjoj eksploziji, prebačena je u Kraljevsku bolnicu, posle pada sa zgrade u Slejtford roadu 166, izvestio je Bi-Bi-Si (BBC).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.