Ulagači zakupili samo 70 hektara

Izvor: Blic, 30.Mar.2010, 03:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulagači zakupili samo 70 hektara

Šabac - Iako je severozapadna industrijska zona u Šapcu zamišljena kao okosnica privrednog razvoja, investitora za sada ima malo. Zona ima 900 hektara, od čega grad poseduje 600 hektara, a investitorima je u zakup na 99 godina izdato samo 70 hektara. Za opremanje zone uloženo je 10 miliona evra, a do sada je od zakupa u gradski budžet ušlo oko šest miliona evra. U gradskoj vlasti se nadaju da će investitora biti više kada prođe ekonomska kriza, ali i kada grad dobije luku i bolje saobraćajne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << veze.

Otkad je pre nekoliko godina otkupljen deo zemljišta od seljaka, u komunalno opremanje zone strujom, vodom, kanalizacijom i gasom, kao i izgradnju važne saobraćajnice koja će radnu zone povezati sa regionalnim putevima, uloženo je 10 miliona evra obezbeđenih iz budžeta lokalne samouprave, NIP-a i od Direkcije za vode.

- U ovom trenutku nijedan grad kao Šabac nema ovakve uslove koje može da ponudi potencijalnim investitorima. Ekonomska kriza uticala je na smanjenje broja investitora i na smanjenje interesovanja za ulaganje. Firme koje su ranije kupile zemljište i uložile znatna sredstva oklevaju sa daljim ulaganjem i podizanjem objekata - kaže za „Blic" Miloš Milošević, gradonačelnik Šapca.

Iako su kapaciteti zone do sada nedovoljno iskorišćeni, i pored toga što je cena zakupa sedam evra po kvadratu, Milošević se nada da će Šabac ipak izazvati privredni bum u Srbiji.

- Strane investitore upravo najviše zanimaju dobre saobraćajne veze, a mi očekujemo da se do 2012. bar početi izgradnja autoputa Ruma-Šabac. Uz to, imamo i veoma dobru železničku vezu, a velika šansa je i rečni saobraćaj koji je dugo godina bio zapostavljen. USAID, Američka agencija za međunarodni ekonomski razvoj, odobrila je novac za izradu fizibiliti studije za izgradnju Luke Šabac. Sve to doprinelo bi da severozapadna industrijska zona bude najatraktivniji prostor u Srbiji i sa statusom od nacionalnog interesa - smatra Milošević.

Kad je gradska uprava krenula sa ovim projektom, očekivalo se da će aktiviranjem zone biti smanjena nezaposlenost i da će ona biti značajan izvor za punjenje gradskog budžeta. Međutim, iako su predviđanja gradonačelnika optimistična, utisak je, ipak, da je veći priliv investicija i dalje neizvestan. Poslednji primer je slovenačka firma „Sajam fear", koja je kao zakupac na 10 hektara trebalo da izgradi sajamski kompleks. Međutim, prema saznanjima „Blica", oni su posle odustajanja od gradnje sajma, sad zainteresovani samo da ovo zemljište prodaju za milion evra. S druge strane, zakupac „Reno servis" iz Šapca, najavio je početak radova na izgradnji privrednih objekata u zoni u aprilu ove godine.

Nagrada privrednika

Šabac je dobio nagradu za privredni grad budućnosti, koju dodeljuju „Agrobanka", Klub privrednih novinara i Centar za mala i srednja preduzeća. Kriterijumi za dodelu priznanja bili su potencijal koji grad ima i koji može da stavi na raspolaganje investitorima.

- Ovo priznanje doživljavam kao dokaz da se krećemo pravim putem i da trenutna dešavanja u privredi u zemlji i svetu ne treba da nas obeshrabre. Jedini način da prevaziđemo krizu jeste da budemo konkurentniji u odnosu na gradove u okruženju i da se, uz dobre uslove i kvalitet, izborimo da potencijalne investitore dovedemo u naš grad - kaže Miloš Milošević.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.