Izvor: B92, 14.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukraden krov sa Bogorodice Ljeviške

Prizren -- Sa krova hrama Bogorodice Ljeviške u centru Prizrena ukraden je veliki deo olovnog pokrivača.

Sa crkve u centru Prizrena, oštećene tokom martovskog nasilja prošle godine i predviđene za obnovu, odneto je preko 100 metara kvadratnih olovnog krova sa severnog i južnog broda hrama, kao i sa dela iznad narteksa i priprate.

"Reč je o nečuvenoj krađi", izjavio je vladika Teodosije i dodao da je "prosto neverovatno da vandali nesmetano odnesu olovni krov >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa jednog srednjovekovnog hrama koji će sledeće godine biti proglašen svetskom kulturnom baštinom UNESCO, a da to niko od nadležnih organa bezbednosti nije ni registrovao, a kamoli sprečio".

Vladika Teodosije je kao predstavnik SPC u procesu obnove crkava na Kosovu danas uputio hitno pismo šefu UNMIK-a Sorenu Jesenu Petersenu i komandantu KFOR-a generalu Valotu zahtevajući od njih ne samo da se pronađu počinioci ovoga nedela već i da se hram hitno obezbedi od strane KFOR-a i KPS.

"Da je ovaj hram ostao pod zaštitom KFOR-a, kao što je više puta traženo od strane SPC, i da je KPS vršila svoju dužnost ovo se nikada ne bi dogodilo. Postavio sam otvoreno pitanje međunarodnim zvaničnicima koliko uopšte možemo da napredujemo u procesu obnove pravoslavnih crkava na Kosovu i Metohiji, kada se njihovo uništavanje i skrnavljenje i dalje nesmetano nastavlja", rekao je episkop Teodosije.

Hram Bogorodice Ljeviške je jedan od najlepših graditeljskih poduhvata iz vremena dinastije Nemanjića. Pod otomanskom vlašću crkva je pretvorena u džamiju da bi nakon oslobođenja ovih krajeva od turske vlasti ponovo bila vraćena Pravoslavnoj Crkvi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.