Uklonili samo tende sa nekoliko lokala

Izvor: Blic, 30.Maj.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uklonili samo tende sa nekoliko lokala

ZLATIBOR - Dugo najavljivanu borbu protiv ilegalne gradnje i građevinske mafije na Zlatiboru, opština Čajetina započela je - uklanjanjem tendi sa tri lokala u Tržnom centru. Dok na Zlatiboru nezakonito niču vile i palate raznih moćnika i bujaju divlja naselja, Čajetinci pravdu uteruju disciplinovanjem sitnih ugostitelja.

Saopštenje upućeno pre tri dana iz Skupštine opštine Čajetina u kome se navodi da su u centru Zlatibora uklonjena tri bespravno podignuta objekta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bez detaljnijih pojašnjenja o kakvim se građevinama radi, deluje kao odlučan korak da se zaustavi divlja gradnja. Međutim, stvari na licu mesta deluju potpuno paradoksalno. Zapravo, iz Tržnog centra nisu uklonjeni objekti već samo tende i terase sa tri lokala.

- U petak sam iz opštine dobio rešenje da uklonim tendu jer mi je isteklo pravo korišćenja terase na javnoj površini. Stigao sam tokom vikenda tek delimično to da učinim, a onda su se u ponedeljak pojavili ljudi iz opštine i inspektori. Bilo ih je dvadesetak. Naredili su mi da uklonim tendu i plastičnu stolariju koja se nalazila napolju. Učinio sam kako mi je rečeno - rekao je juče „Blicu" Dobrisav Bućić, vlasnik lokala „Aurora".

Osim njegovog kafića, „borbu protiv divlje gradnje" osetili su i restoran „Đurđevdan" i pekara „Kat".

- Nemam ništa protiv da se ruši ono za šta ne postoji dozvola, ali nepravda je da se nekima gleda kroz prste dok grade šta im je volja - objašnjava Bućić.

Za narednu nedelju opština Čajetina zakazala je rušenje još četiri objekta na Zlatiboru, mada se ne navodi o kakvim objektima je reč.

- Umesto da se bave urbanističkim haosom u naseljima Zova, Gajevi, Smiljanski zakosi, gde svakog dana zamiče na desetine kamiona terajući materijal za objekte koji se bespravno grade, opština je udarila na nejake. Protiv Milovana Đorića, fudbalske legende, zbog bespravne gradnje podignuta je i optužnica, jer gradi objekat daleko veći od gabarita koji su mu dozvoljeni, ali ga niko ne dira. Nije Đorić jedini, barem na desetine je takvih na Zlatiboru - kaže sagovornik „Blica" sa Zlatibora koji je zahtevao anonimnost.

U jesen prošle godine Čajetina je pompezno najavila borbu protiv divlje gradnje i rušenje nekih objekata. Još prvog dana tog „rata" građevinska mehanizacija, navodno pripremljena da u prah i pepeo pretvori svaki bespravno poginuti kvadrat koji se ne uklapa u urbanistički plan, vratila se u garaže neobavljena posla.

Predsednik opštine Milan Stamatović i njegovi saradnici iz nedelje u nedelju isticali su da je rušenje divljih objekata pitanje dana.

- Planirali smo da krenemo još prošlog petka, međutim, vlasnici bespravno podignutih objekata vešto su koristili rupe u zakonu, ali to im neće mnogo pomoći - rekao je za „Blic" oktobra prošle gone Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

Povodom tvrdnji da se borba protiv divlje gradnje vodi selektivno, pokušali smo da čujemo načelnika čajetinske Urbanističke službe Zorana Militarova.

- Ništa vam ne mogu reći kada će i šta biti rušeno, jer to ne potpada pod Zakon o dostupnosti informacija - kratko je rekao Militarov, dodajući da niko od onih koji su bespravno gradili neće biti pošteđen.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.