Izvor: B92, 09.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhvaćen osumnjičeni za skrnavljenje

Subotica -- Subotička policija privela je jednog od osumnjičenih da je u noći između 8. i 9. januara oskrnavio kapelicu katoličke crkve.

Priveden je maloletni J. B. (14) sa Palića, dok se za drugim, takođe maloletnim počinicem D.S. (14) iz Subotice još traga. J.B. je tokom saslušanja priznao izvršenje krivičnog dela skrnavljenja kapelice "Marija kraljica svijeta" na Paliću. Oni su tokom noći ušli u kapelicu, koja se ne zaključava, i u unutrašnjosti objekta izvršili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nuždu u posudu sa svetom vodicoma i pokupili sitan novac.

O događaju je obavešteno okružno javno tužilaštvo, a maloletnik je saslušan u prisustvu advokata, predstavnika Centra za socijalni rad i prevodioca.

Protiv oba maloletnika policija će podneti krivičnu prijavu zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Preethodno je Savez vojvođanskih Mađara saopštio da je oskrnavljena katolička kapela na Paliću, a lider stranke Jožef Kasa kritikovao je policiju jer nije pronašla počinioce.

Savez vojvođanskih Mađara je naveo da je to treći ili četvrti slučaj skrnavljenja palićke kapelice i da policija nijednom nije otkrila počinioce.

"Ovako nešto se ne dešava prvi put, a policija uporno ne otkriva počinioce koji su oskrnavili crkveni objekat. Tvrdim da policija namerno ima takav pristup, a njihovim stavom podstiču počinioce na slična dela", rekao je lider SVM Jožef Kasa novinarima.

On je naveo da će o slučaju obavestiti i posmatračku Misiju EU u Srbiji. Kasa je danas o incidentu obavestio i predsednika komisije za spoljne poslove mađarskog parlamenta Žolta Nemeta, sa kojim je razgovarao povodom predstojećih izbora u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.