Izvor: B92, 02.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen major zbog isplate dnevnica

Niš -- Pokrenuta istraga protiv majora VS i određen mu je pritvor zbog sumnje da je učestvovao u nelegalnoj isplati ratnih dnevnica.

Major Vojske Srbije Žarko Šurbatović priveden je u policiju zbog osnovane sumnje da je kao načelnik Direkcije za imovinsko-pravne poslove zloupotrebio položaj i omogućio većoj grupi vojnih rezervista da naplate dnevnice koje im nisu pripadale a koje su ostvarili u vreme ratnog stanja.

Nakon saslušanja u Okružnom sudu u Nišu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protiv majora Šurbatovića pokrenuta je krivična istraga i određen mu je pritvor, potvrdio je za B92 savetnik za medije Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal Tomo Zorić.

"Protiv majora Žarka Šurbatovića Okružno javno tužilaštvo u Nišu podnelo je zahtev za sprovođenje istrage zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja. Istražni sudija Okružnog suda u Nišu saslušao ga je i nakon saslušanja doneo je rešenje o sprovođenju istrage i odlučio o predlogu javnog tužilaštva tako što mu je odredio pritvor u trajanju od mesec dana."

U Specijalnom tužilaštvu je nezvanično potvrđeno da se istraga zbog zloupotrebe naplata dnevnica vodi protiv još nekoliko lica.

Kako saznaje B92, major Žarko Šurbatović je iz Niša i nedavno je bio na pregovorima sa rezervistima u Kuršumliji koji štrajkuju već 19 dana jer im, kako tvrde, nisu isplaćene ratne dnevnice za angažovanje na Kosovu 1999. godine.

Međutim, Ministarstvo odbrane juče je na svom sajtu objavilo dokumente sa potpisima rezervista koji potvrđuju da su im isplaćene ratne dnevnice. Rezervisti iz Kuršumlije za četvrtak najavljuju radikalizaciju štrajka i blokadu magistralnog puta Niš - Priština.

Milošević: Pomak u dobrom pravcu

Predsednik Štrajkačkog odbora bivših vojnih rezervista Topoličkog okruga Dejan Milošević rekao je danas da je hapšenje majora Vojske Srbije Žarka Šurbatovića zbog sumnje da je zloupotrebio položaj u vezi sa isplatnom dnevnica u vreme ratnog stanja "pomak u dobrom pravcu".

Milošević je izjavio da je rezervistima koji 19. dan za redom protestuju, a među kojima je i oko 30 njih do pre nekoliko dana štrajkovalo glađu, ipak najvažnije da se u potpunosti odgovori njihovom zahtevu.

On je podsetio da će rezervisti, ukoliko im se nadležni ne obrate, od četvrtka blokirati magistralne i regionalne puteve na jugu Srbije i da razmatraju mogućnost dolaska u Beograd.

Povodom objavljivanja spiska isplaćenih dnevnica na sajtu Ministarstva odbrane, Milošević je rekao da se "tu najbolje vidi da nešto nije u redu" i podsetio da je načelnik službe za ljudske resurse Bojan Dimitrijević potvrdio da je u isplatama ratnih dnevnica "bilo nepravilnosti".

"Na tim spiskovima se vidi da ima i onih koji nisu primilil ni dinara, neka imena su precrtana, nekih uopšte nema", rekao je Milošević.

On je dodao da "najbolje znamo da je bilo nepravilnosti i zato protestujemo, jer znamo koliko je ko para primio, a znamo i da su pare primili neki koji Kosovo nisu ni videli".

Rezervisti su u Kuršumliji imali neuspešne pregovore sa predstavnicima Ministarstva odbrane, a Tanjugu je rečeno da je tim pregovorima u ime ministarstva prisustvovao i major Šurbatović.

S druge strane, Štrajkački odbor vojnih rezervista iz Blaca ocenio je večeras da je hapšenje majora Šurbatovića "još jedna prljava igra između ministarstava pravde i odbrane."

U saopštenju se navodi da je lakše i jeftinije uhapsiti pojedinca nego da se svim vojnim rezervistima isplate ratne dnevnice iz 1999. u vreme NATO bombardovanja.

Predsednik štrajkačkog odbora Tomica Milosavljević kazao je da rezervisti nemaju poverenja u sudstvo i vojsku i da je zato "to hapšenje samo varka da se zataška cela situacija."

On je dodao da će vojni rezervisti nastaviti sa štrajkom i organizacijom mitinga u Blacu i najavio da će se u četvrtak oko 1.000 rezervista iz tog mesta pridružiti rezervistima u Kuršumliji.

Rezervisti su ranije danas održali miting u Blacu kome je, kako je rekao, prisustvovalo bezmalo 1.000 ljudi.

Oni protestuju zahtevajući da se svima isplati isti iznos ratne dnevnice za vreme provedeno na Kosovu u vreme NATO intervencije 1999. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.