Izvor: B92, 19.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udruženje vlasnika automobila iz CG

Beograd -- Vlasnici automobila registrovanih u Crnoj Gori odlučili da osnuju udruženje za zaštitu svojih prava.

Oni najavljuju da će organizovati i protest u Beogradu pošto je Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom saopštilo da neće biti preregistracije i da će njihova vozila u Srbiji biti tretirana kao strana.

Aleksandar Milinovski je vlasnik automobila koji je kupio u Beranama. S bratom je odlučio da osnuje udruženje koje bi trebalo da okupi 50.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vlasnika automobila s crnogorskim tablicama u Srbiji.

Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom odlučno je da ne dozvoli posebne uslove za preregistraciju polovnjaka s crnogorskim tablicama. Zamenik ministra Vlatko Sekulović smatra da bi time bila prevarena ogromna većina građana koja je poštovala propise i uvozila skupe automobile sa euro 3 standardom, za razliku od manjine koja je pokušala da iskoristi nerazjašnjen odnos Srbije i CG. "Oni su sada žrtve onog što su bili njihovi postupci. Registrovali su automobil na tuđe ime, pa uzimali fiktivna ovlaćenja od fiktivnih vlasnika u CG. To je bio mehanizam kojim su zaobilazili određene zakone", kaže Sekulović.

Tokom devedesetih, država je u tri navrata dozvoljavala preregistracije automobila, najpre onih iz Istočne Slavonije, a zatim i vozila iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Visoke carine i ograničenja u godištu polovnih automobila uvek su pravdana zaštitom Zastavine proizvodnje, a u poslednje vreme i potrebom zaštite životne sredine od izduvnih gasova starih motora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.