Učitelji biraju između 11 izdavača

Izvor: Blic, 02.Jun.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učitelji biraju između 11 izdavača

U đačkim torbama budućih prvaka naći će se knjige nekog od 11 izdavača koje je predložila Komisija za realizaciju projekta besplatnih udžbenika. Tokom ove nedelje učitelji će dobiti spisak udžbenika u opticaju sa kojeg će izabrati knjige prema kojima će naredne školske godine predavati. Na osnovu dostavljenog spiska Ministarstvo prosvete će poručiti knjige.

Na spisku predloženih udžbenika našli su se svi izdavači koji imaju odobrenje i učenički komplet, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji uz knjigu nude i zbirku koja prati glavni udžbenik. Ponudu za srpski jezik čini 14 udžbeničkih kompleta od šest izdavačkih kuća, za matematiku će biti 10 kompleta od osam izdavača, osam kompleta za predmet „Svet oko nas” ponudilo je osam izdavačkih kuća. Za muzičku kulturu ponuđen je po jedan komplet od pet izdavača, a za likovno dva kompleta od dva izdavača.

Izboru prethodi aktiv nastavnika razredne nastave, gde se vrši analiza, ali konačnu reč daje učitelj. Tako se može desiti da u istoj školi dečaci i devojčice iz jednog odeljenja uče iz knjiga jednog, a u drugom odeljenju rade iz izdanja drugog izdavača.

- Svojevremeno sam od mojih nastavnika tražila da mi dostave izveštaj zašto su se opredelili baš za taj udžbenik. Na taj korak sam se odlučila kako bi izbegla mogućnost da se neko od njih nađe pod pritiskom pojedinih izdavača, međutim to se pokazalo kao iluzorno. Svi oni imaju odobrenje Ministarstva - priča Sonja Stamenković, direktorka Osnovne škole „Despot Stefan Lazarević” u Beogradu.

Učitelji tvrde da prilikom izbora udžbenika najviše pažnje obraćaju na to da li je gradivo jasno pisano i u kojoj meri se poklapa sa nastavnim planom i programom. Drugi kriterijum su ilustracije i da li udžbenik podstiče interaktivnu nastavu, dok se na trećem mestu nalazi veličina slova i preglednost na strani. Međutim, zbog nejasnih kriterijuma mnogi sumnjaju u ovo i smatraju da se prosvetni radnici prilikom izbora često rukovode samo ličnim interesom. Oni ističu da privatni izdavači u cilju promocije izdanja nastavnike vode na seminare i razna predavanja vršeći tako svojevrstan pritisak na njih. Ipak, u Savezu učitelja Srbije ne dele taj stav.

- Svako dete različito reaguje, kao što i učitelji koriste različite metode rada. Verujem da postoji mogućnost da neko bira knjige ne po kvalitetu već iz lične koristi, ali to je u tragovima - objašnjava Tanja Mićić-Gajić iza Saveza učitelja Srbije.

Kad škole tokom nedelje dobiju spisak sa izdanjima 11 izdavača i učitelji se izjasne, spisak će biti dostavljen Ministarstvu prosvete koji će potom naručiti tražena izdanja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.