Učenica šetala Valjevom i naišla na POSKOKA

Izvor: Blic, 20.Okt.2017, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učenica šetala Valjevom i naišla na POSKOKA

Gotovo letnji oktobarski dani na ulice Valjeva izmamili su čak i – poskoka! Najotrovnija zmija koja živi na ovom podnevlju fotografisana je u Dušanovoj ulici, u širem centru grada, a „bliski susret“ sa otrovnicom zabeležila je srednjoškolka Dunja Matić.

- Krenula sam u popodnevnu šetnju, nisam ni obraćala pažnju na put ispred sebe. U jednom trenutku, na trotoaru sam zapazila zmiju, dugačku otprilike pola metra sa rogom na glavi, na oko tridesetak centimetara od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svoje noge. Ukopala sam se u mestu i zaprepašćeno stajala sve dok zmija nije otpuzala, a nakon toga sam je fotografisala i potražila informacije na internetu. U pitanju je bio poskok – priča učenica drugog razreda srednje Ekonomske škole.

Poskoka je, kako kaže, uočila u blizini marketa i trafo-stanice u Dušanovoj ulici, na delu puta kojim svakodnevno ide od svoje kuće ka školi. Reč je, inače, o delu ulice koji se nalazi iznad korita rečice Ljubostinje gde postoji dosta vegetacije, visoke trave, grmlja i šiblja, što je dobra sredina za tu vrstu zmije. Problem je, međutim, što je taj deo ulice i prometan pešacima.

Poskok, inače, nije retka pojava u valjevskom kraju a ni na gradskom području, s obzirom na to da se ova otrovnica najčešće može sresti u klisuri druge valjevske reke – Gradca.

S obzirom na to da je prosečna dužina poskoka od 50 do 70 centimetara, Dunja je očigledno fotografisala odraslu jedinku. Jedinstvena karakteristika poskoka, po kojoj je lako prepoznatljiv, je „rog“ na prednjem delu glave, a zajedničko obeležje svih jedinki je tamno braon ili crna cik-cak pruga koja se proteže celom dužinom leđa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.