Ubica iz Rakovice nije viđao dete u kontrolisanim uslovima

Izvor: RTS, 13.Jul.2017, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubica iz Rakovice nije viđao dete u kontrolisanim uslovima

Osumnjičeni za ubistvo žene i četvorogodišnjeg deteta u Rakovici M. N. nije dete viđao u "kontrolisanim uslovima" kako su juče izvestili mediji, jer je odluka o restriktivnim uslovima viđanja iz 2013. izmenjena 2015. godine, od kada je otac dete viđao svake srede po sedam sati, navode iz Drugog osnovnog suda u Beogradu. Ubici iz Rakovice danas je trebalo da počne suđenje zbog nasilja u porodici iz marta ove godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Odluka je izmenjena u skladu sa mišljenjem Centra za socijalni rad u Rakovici koji je zaključio da je u interesu deteta da ne viđa oca u tako restriktivnim uslovima.

Važeća privremena mera Drugog osnovnog suda u Beogradu od 22. juna 2015, koja je potvrđena rešenjem Višeg suda od 13. oktobra 2015, ne predviđa viđanje oca sa detetom u kontrolisanim uslovima, rekla je Tanjugu portparolka tog suda Irina Kovačević.
Privremenom merom iz 2015. promenjena je odluka Prvog osnovnog suda od 10. oktobra 2013. godine, kojom je bio određen model viđanja oca sa detetom u kontrolisanim uslovima, dodala je Kovačevićeva.
Prema važećoj meri, koja je bila na snazi i juče, kada je M. N. počinio monstruozan zločin, bio je određen model viđanja prema kojem svake srede od 8.30 preuzima dete iz obdaništa "Kanarinac" i vraća ga istog dana u 15.30 u prostorije Centra za socijalni rad u Rakovici.
Upravo tu, ispred Centra pred povraćaj deteta, dogodio se zločin, u 15.15.
Portparolka Prvog osnovnog suda u Beogradu Ida Nikitović rekla je da sud donosi odluku o "održavanju ličnih odnosa roditelja sa detetom" na osnovu mišljenja Centra za socijalni rad odnosno nalaza i mišljenja veštaka, ako je ono određeno.
Što se tiče viđanja u kontrolisanim uslovima, Ida Nikitović kaže da ih sud određuje, kada Centar proceni da postoji konflikt između roditelja ili se pak sumnja u podobnost drugog roditelja.
To, kako je navela znači, da se viđanje tog roditelja i deteta odvija u prisustvu stručnog radnika Centra za socijalni rad, kako bi se pratio odnos roditelja sa detetom.
Suđenje za nasilje u porodici trebalo da počne danas
Ubici iz Rakovice danas je trebalo da počne suđenje pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu zbog nasilja u porodici, odnosno nasilja koje je izvršio upravo nad ubijenom ženom.

U izjavi za Tanjug, portparolka suda Irina Kovačević precizirala je da je za danas bio zakazan glavni pretres po optužnom predlogu tužilaštva iz marta ove godine.
Početak suđenja je prethodno odložen u maju za danas, na zahtev M. N., jer je hteo da angažuje branioca.
Optužnim predlogom tužilaštva, M. N. se tereti za produženo krivično delo nasilje u porodici.
On je inače 2010. godine bio osuđen za krivično delo nedozvoljene proizvodnje, držanje, nošenja i prometa eksplozivnih materija, rekla je Kovačevićeva.
Prema njenim rečima, ovaj par je imao još jedan postupak pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu, u kojem je Nikolić podneo krivičnu prijavu protiv svoje žrtve M. Đ. zbog krivičnog dela oduzimanje deteta.
Tom prijavom on je teretio suprugu za nepostupanje po privremenoj meri koju je odredio taj sud 2015. godine u vezi sa načinom viđanja oca sa detetom.
Održano je jedno suđenje na kojem su oboje dali iskaz, a sledeće je bilo određeno za 25. septembar jer je sudija tražio izveštaj Centra za socijalni rad o postupanju.
Posle jučerašnjeg ubistva žene i deteta ispred Centra za socijalni rad u Rakovici, Vlada Srbije donela je odluku o formiranju Saveta za sprečavanje nasilja u porodici, a obezbeđeno je i 60 panik tastera za centre za socijalni rad. 
Koordinatorka Savetovališta za borbu protiv nasilja u porodici ističe da za sprečavanje nasilja nije važno samo doneti propise, već kako će se oni primeniti.
"Time što ćemo ih doneti, nećemo rešiti nijedan problem. Po meni, centri za socijalni rad pod hitno moraju da dobiju policijsko obezbeđenje. Kad kažem hitno, to znači danas", dodaje Vesna Stanojević.
Hitno uvođenje dodatnog obezbeđenja traže i zaposleni u Centru za socijalni rad, a to je zatražio i gradonačelnik Beograda. Pojačane policijske patrole svakako će obilaziti te ustanove, kažu u MUP-u, ali ističu da nije realno očekivati da svaka od njih ima stalno policijsko obezbeđenje.
"Od danas su svakako policijski službenici stupili u komunikaciju sa direktorima centara za socijalni rad, u smislu pribavljanja podataka kada su termini, gde će se susresti roditelji s decom. Imamo podataka da je jedan od roditelja pre toga izvršio određeno nasilje prema supružniku ili detetu. I u tom smislu ćemo gledati da zaista budemo i fizički prisutni, u blizini tih događaja", naveo je direktor policije Vladimir Rebić.
Predsednik Srbije, međutim, smatra da problem ne rešava uvođenje policije u centre za socijalni rad, već oštrije kazne za nasilnike.
Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović smatra i da centri za socijalni rad nisu adekvatno pripremljeni za prepoznavanje kritičnih situacija, a stručnjaci poručuju da je neophodna precizna evidencija nasilnika u porodici.
U znak protesta, zbog ubistva majke i deteta i ranjavanja njihovih kolega, radnici rakovačkog Centra za socijalni rad obustavili su danas rad na sat vremena. Resorni ministar za ponedeljak je zakazao sastanak sa direktorima svih centara i predsednicima sindikata socijalnih radnika.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dete viđao sredom, a ne u kontrolisanim uslovima

Izvor: Mondo, 13.Jul.2017

Osumnjičeni za ubistvo žene i četvorogodišnjeg deteta u Rakovici Marko N. nije dete viđao u "kontrolisanim uslovima" kako su juče izvestili mediji. Zaposleni u centrima za socijalni rad održali jednočasovni protest...Foto: RTS/Screenshot..On nije viđao dete u kontrolisanim uslovima jer je odluka...

Nastavak na Mondo...

Sud: Centar za socijalni rad tražio da dete viđa oca u manje restriktivnim uslovima

Izvor: Blic, 13.Jul.2017

Ubica žene i četvorogodišnjeg deteta u Rakovici Marko Nikolić nije dete viđao u "kontrolisanim uslovima" kako su juče izvestili mediji, jer je odluka o restrikitivnim uslovima viđanja iz 2013. izmenjena 2015. godine, od kada je otac dete viđao svake srede po sedam sati...Odluka je izmenjena u...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.