UNS i NUNS osudili pretnje Jugoslavu Ćosiću

Izvor: RTS, 16.Mar.2019, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNS i NUNS osudili pretnje Jugoslavu Ćosiću

Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije osudili su pretnje koje je nepoznata osoba uputila direktoru televizije N1, Jugoslavu Ćosiću. Novinarska udruženja su pozvala policiju da utvrdi ko stoji iza pretnji direktoru N1 u vezi sa izveštavanjem te televizije povodom napada na Novom Zelandu.
Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je policiju da utvrdi ko stoji iza poziva direktoru >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << televizije N1 Jugoslavu Ćosiću, u kojem navodni službenik američke vlade od njega traži da objasni izveštavanje te medijske kuće o terorističkom napadu u Novom Zelandu.
UNS ističe da svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara, ali da niko nema pravo na uznemiravanje i pritisak na slobodu medija.
Pretnje koje su direktno upućene direktoru televizije N1, Jugoslavu Ćosiću najoštrije je osudilo i Nezavisno udruženje novinara Srbije.
NUNS je pozvao policiju i nadležno tužilaštvo da najozbiljnije istraže slučaj, otkriju ko je pretio Ćosiću i protiv počinioca pokrenu odgovarajući postupak.
Pretnje direktoru N1 predstavljaju grub pritisak na uređivačku politiku profesionalne i objektivne televizije, ocenio je NUNS.
Kako se ističe, posebno je neprihvatljivo to što je N. N. lice koje je u petak uveče pretilo Ćosiću dovelo TV N1 u vezu sa terorizmom.
NUNS ukazuje da su takve poruke opasne, jer mogu da inspirišu na nove pretnje i pritiske na medije koji i o najosetljivijim temama informišu nepristrasno i odgovorno.
Kako je objavila televizija N1 u petak je na službeni telefon Jugoslava Ćosića pozvala osoba koja se predstavila kao službenik vlade SAD i koja je zahtevala da objasni izveštavanje N1 o terorističkom napadu na Novom Zelandu.
Neimenovana osoba je rekla da se iz izveštaja N1 može zaključiti da televizija ima dokaze o povezanosti napada sa "terorističkom bazom" u Srbiji. Od direktora N1 ultimativno je zahtevano da te dokaze predoči, usmeno ili pismeno, na mejl adresu koja će mu biti poslata "u roku od dva sata". 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.