U susret građanima koji imaju dve domovine

Izvor: Glas javnosti, 10.Avg.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U susret građanima koji imaju dve domovine

PODGORICA - Srbija će do sredine oktobra ponuditi Crnoj Gori sporazumno rešenje za građane obe države koji žele dvojno državljanstvo, najavio je juče srpski ambasador u Crnoj Gori Zoran Lutovac, prenosi Tanjug.

On je istakao da je pitanje dvojnog državljanstva od najvećeg interesa za građane iz Srbije i Crne Gore i dodao da će „Beograd uskoro ponuditi rešenje koje će biti prihvatljivo za dve države i u interesu građana“.

On je kazao da, iako je sezona godišnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << odmora, treba što pre krenuti sa rešavanjem tog problema kako bi se, između ostalog, ispoštovao rok iz ustavnog zakona Crne Gore, a to je da se do sredine oktobra nađe sporazumno rešenje koje bi bilo u korist građana koji žele dvojno državljanstvo.

Lutovac je kazao da je za Srbiju od posebnog značaja stav Crne Gore prema pitanju nezavisnosti Kosova i Metohije.

- Smatram da je za bezbednost i stabilnost regiona veoma važan stav Crne Gore i sigurno su toga svesni i „svi“ u međunarodnoj zajednici - rekao je Lutovac.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da se „udubi u kosovski problem“ i ocenio da, ukoliko se bude to pitanje bolje analiziralo, niko u regionu neće insistirati da Crna Gora prizna nezavisnost južne srpske pokrajine.

Lutovac je naveo da povratak srpskih ambasadora u zemlje koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova ne znači da se Srbija pomirila s tim činom.

To je jedini način da se ostvari strateški spoljno-politički cilj Srbije - ulazak u Evropsku uniju, naglasio je ambasador.

To je pametan potez. Trebalo bi isto uciniti i sa ostalim bivsim YU republikama. Srba ima u svim tim sada drzavama i dvojno drzavljanstvo bi bilo pozitivno i za te Srbe i za Srbiju.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.